De soep is bekend in geheel West-Europa. Alle landen hebben deze soep zowat integraal overgenomem. Via de Nederlanders is de soep in Indonesie beland, via inwoners van het Britse Rijk in India en via Frankrijk in het oude Indo-China van vroeger.
In plaats van kip kunnen we de bouillon ook trekken van kalfsvlees, lamsvlees, runderpoulet, enz. In dat geval gebruiken we 1000 gram van het bedoelde vlees.
VARIETEITEN:
*Koninginnesoep met kop gekookte rijst en 2-3 eetlepels kerrie = Kerriesoep soep uit Ned. Indie.
*Koninginnesoep getrokken van lamsvlees met 1 kop gekookte gort (of rijst), 2-3 eetlepels kerrie en een paar appels (geschild en geklokhuisd en dan in in lucifers gesneden) = Lijkt erg veel op Mulligatawni soep uit India
*Koninginnesoep getrokken met 750 gram lamsgehakt en 250 gram lamsbout zonder bot (die dan in kleine brunoise wordt geneden) + donkerbruine roux + 1 blikje tomatenconcentraat + 4 eetlepels Ketjap Manis = Schildpadsoep Palsu (palsu: vals, nep)
Recept
« Terug naar recepten
Koniginnesoep
PT180M
Koniginnesoep
Een heerlijk koniginnesoep recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Soepen - met Groente
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
Tante Pau 1942
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Koniginnesoep te bereiden
bouquet garni: bestaande uit 1 halfgrote winter wortel, gehalveerd en in de lengte in 4-en, een selderijstengel (overlangs gehalveerd), een prei (wit en lichtgroene deel overlangs gehalveerd, een tak rozemarijn en 1/2 bosje platte peterselie, alles tezamen gebonden met een stuk keukentouw
1).Zet de kip op met het bouquet garni, de peperkorrels, zeezout en de foelie in een grote pan met 2 1/2 liter water en breng dit snel aan de kook.
2).Zet vuur lager en laat de bouillon gedurende ruim 2 uur trekken.
3).Haal de kip er uit en giet de rest door een zeef.
4).De gezeefde bouillon weer terug doen in de pan en een poosje laten inkoken tot ongeveer een 1/2 liter is verdampt.
Ondertussen de kippenfilets (borsten) in kleine brunoise snijden, de dijen uitpluizen en de rest in de blender met wat bouillon pureren.
5).Maak met de boter en bloem een blanke roux en verwerk die door de soep.
6).Kluts het ei door de room en verwerk die liaison ook door de soep.
7).We hebben nu een romige licht gebonden kippenbouillon.
8).Hierbij doen we dan de worteltjes, de doppertjes en evt. de champignons (of stukjes punt asperge) met of zonder gekookte rijst of gort.
9).De koninginnesoep is nu gereed en kan worden opgeschept op de voorverwarmde borden.
1).Zet de kip op met het bouquet garni, de peperkorrels, zeezout en de foelie in een grote pan met 2 1/2 liter water en breng dit snel aan de kook.
2).Zet vuur lager en laat de bouillon gedurende ruim 2 uur trekken.
3).Haal de kip er uit en giet de rest door een zeef.
4).De gezeefde bouillon weer terug doen in de pan en een poosje laten inkoken tot ongeveer een 1/2 liter is verdampt.
Ondertussen de kippenfilets (borsten) in kleine brunoise snijden, de dijen uitpluizen en de rest in de blender met wat bouillon pureren.
5).Maak met de boter en bloem een blanke roux en verwerk die door de soep.
6).Kluts het ei door de room en verwerk die liaison ook door de soep.
7).We hebben nu een romige licht gebonden kippenbouillon.
8).Hierbij doen we dan de worteltjes, de doppertjes en evt. de champignons (of stukjes punt asperge) met of zonder gekookte rijst of gort.
9).De koninginnesoep is nu gereed en kan worden opgeschept op de voorverwarmde borden.