Recept
« Terug naar recepten
Koolschotel
PT60M
Koolschotel
Een heerlijk koolschotel recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Priscilla Kok
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
4tot8 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
8
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Eigen Bron.
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Koolschotel te bereiden
Schil de aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn.
Verwarm de oven alvast voor op 250 graden celsius.(op gril stand), zodat er straks een mooi bruin korstje op de koolschotel zit.
Pel de ui(en) en snijd ze fijn in blokjes.
Als u de aardappelen op heb staan kunt u de wok of hapjespan op het vuur zetten.
Doe de vloeibare boter erin en bak hierin de ui glazig.
Doe het gehakt in de pan en bak dit samen met de gehaktkruiden, evt. wat zout en alvast ongev. 2 eetlepels massala rul.
Voeg er de fijngesneden kool toe en laat dit slinken.
Doe er naar eigen smaak nog wat van de massala toe.
Laat dit op een laag pitje staan, maar wel steeds
omscheppen.
Zodra de aardappelen gaar zijn, giet je af.
Pureer de aardappelen met een klont roomboter (liever met vloeibare roomboter).
Strooi een beetje nootmuskaat door de puree en mix het nog eventjes door tot dat je een smeuige puree hebt.
Vet de oven schaal(en) in en doe eerst een beetje van het gehakt mengsel tot de bodem dun is bedekt.
Doe dan een laagje van de puree erbij.
Ga zo door, laagje voor laagje.
Maar let wel, het bovenste laagje moet goed bedekt zijn met puree.
Strooi op het laast de geraspte kaas, (lekker veel) tot dat de puree is bedekt is met de kaas.
Voor een mooi goudgele korstje kan je wat paneermeel lichtt over de bovenste laag strooien.
En daarop een paar kleine krulltjes roomboter verdelen.
Zet de koolschotel in de oven tot er een mooi goudgele/lichtbruine korstje op zit.
En dan lekker smullen maar.
Verwarm de oven alvast voor op 250 graden celsius.(op gril stand), zodat er straks een mooi bruin korstje op de koolschotel zit.
Pel de ui(en) en snijd ze fijn in blokjes.
Als u de aardappelen op heb staan kunt u de wok of hapjespan op het vuur zetten.
Doe de vloeibare boter erin en bak hierin de ui glazig.
Doe het gehakt in de pan en bak dit samen met de gehaktkruiden, evt. wat zout en alvast ongev. 2 eetlepels massala rul.
Voeg er de fijngesneden kool toe en laat dit slinken.
Doe er naar eigen smaak nog wat van de massala toe.
Laat dit op een laag pitje staan, maar wel steeds
omscheppen.
Zodra de aardappelen gaar zijn, giet je af.
Pureer de aardappelen met een klont roomboter (liever met vloeibare roomboter).
Strooi een beetje nootmuskaat door de puree en mix het nog eventjes door tot dat je een smeuige puree hebt.
Vet de oven schaal(en) in en doe eerst een beetje van het gehakt mengsel tot de bodem dun is bedekt.
Doe dan een laagje van de puree erbij.
Ga zo door, laagje voor laagje.
Maar let wel, het bovenste laagje moet goed bedekt zijn met puree.
Strooi op het laast de geraspte kaas, (lekker veel) tot dat de puree is bedekt is met de kaas.
Voor een mooi goudgele korstje kan je wat paneermeel lichtt over de bovenste laag strooien.
En daarop een paar kleine krulltjes roomboter verdelen.
Zet de koolschotel in de oven tot er een mooi goudgele/lichtbruine korstje op zit.
En dan lekker smullen maar.