Recept
« Terug naar recepten
Lemper
PT240M
Lemper
Een heerlijk lemper recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Charlotte Verheijden des celles
Bereidingstijd:
240 min
Personen:
30 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
Familie recept van: des Celles
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Lemper te bereiden
Lemper Ingrediënten voor de rijstrolletjes:
• 1000 gram ketan (kleefrijst)
• In een kom onder water zetten (1 dag van te voren )
De tweede dag
• 2 takjes citroengras
• 4 tot 6 citroenblaadjes
• galalanwortel (stukje)
• 1 pakje santen
Alles kneuzen en in een schaal met water en santen aan de kook brengen, op klein vuur even laten sudderen.
De rijst in de stomer doen tot ze dik en plakkerig is, deze in een grote schaal doen en dan de gesmolten kokosmelk er overheen tot het helemaal bedekt is, en 1 tot 2 uur laten trekken.
Tweede keer in de stomer of vergiet en laten stomen tot ze goed gaar is, en dik plakkerig.
Ingrediënten voor de vulling:
• 1000 gram kipfilet (in kleine stukjes) al eerder soep van trekken
• 6 grote uien (fijngesnipperd)
• 8 knoflooktenen (fijngesnipperd)
• Galangawortel ( stukje)
• 6 citroenblaadjes
• 2 takjes citroengras
• een stukje trassi
• 1 theelepel koenjit (kurkuma/geelwortel)
• peper en zout
Verwarm in de wok een beetje olie en smelt al roerend de trassi.
De kip ui, knoflook, galalanwortel, citroen blaadjes en citroengras en de kruiden toevoegen. Alles laten pruttelen tot het helemaal droog is en een beetje kruimelig.
Gras wortel en blaadjes eruit halen.
Verdere benodigdheden:
• rijststomer (pan met vergiet volstaat ook)
• aluminiumfolie of plastic folie in vierkantjes geknipt, ongeveer 20 x 20 cm
• gebruik aluminium als je de lempers wil opwarmen in de stomer of oven.
Gebruik plastic folie als je ze wil opwarmen in de magnetron.
Bereidingswijze
Neem een bolletje plakrijst op een stukje folie, sla de overige folie terug, en sla er een platte plak van, topje middelvinger tot aan het eind van de handpalm, zorg dat het begin ongeveer gelijk is met de bovenrand, sla de folie terug , doe er een smal streepje met kipvulsel op, draai met de folie aan de onderkant naar binnen, neem de folie aan de zijkant en duw de rijst iets of wat naar binnen, het kleeft nu aan elkaar, maak er een rolletje van en draai de uiteindjes strak naar binnen.
Succes ermee en laat ze smaken, Groeten Charlotte
• 1000 gram ketan (kleefrijst)
• In een kom onder water zetten (1 dag van te voren )
De tweede dag
• 2 takjes citroengras
• 4 tot 6 citroenblaadjes
• galalanwortel (stukje)
• 1 pakje santen
Alles kneuzen en in een schaal met water en santen aan de kook brengen, op klein vuur even laten sudderen.
De rijst in de stomer doen tot ze dik en plakkerig is, deze in een grote schaal doen en dan de gesmolten kokosmelk er overheen tot het helemaal bedekt is, en 1 tot 2 uur laten trekken.
Tweede keer in de stomer of vergiet en laten stomen tot ze goed gaar is, en dik plakkerig.
Ingrediënten voor de vulling:
• 1000 gram kipfilet (in kleine stukjes) al eerder soep van trekken
• 6 grote uien (fijngesnipperd)
• 8 knoflooktenen (fijngesnipperd)
• Galangawortel ( stukje)
• 6 citroenblaadjes
• 2 takjes citroengras
• een stukje trassi
• 1 theelepel koenjit (kurkuma/geelwortel)
• peper en zout
Verwarm in de wok een beetje olie en smelt al roerend de trassi.
De kip ui, knoflook, galalanwortel, citroen blaadjes en citroengras en de kruiden toevoegen. Alles laten pruttelen tot het helemaal droog is en een beetje kruimelig.
Gras wortel en blaadjes eruit halen.
Verdere benodigdheden:
• rijststomer (pan met vergiet volstaat ook)
• aluminiumfolie of plastic folie in vierkantjes geknipt, ongeveer 20 x 20 cm
• gebruik aluminium als je de lempers wil opwarmen in de stomer of oven.
Gebruik plastic folie als je ze wil opwarmen in de magnetron.
Bereidingswijze
Neem een bolletje plakrijst op een stukje folie, sla de overige folie terug, en sla er een platte plak van, topje middelvinger tot aan het eind van de handpalm, zorg dat het begin ongeveer gelijk is met de bovenrand, sla de folie terug , doe er een smal streepje met kipvulsel op, draai met de folie aan de onderkant naar binnen, neem de folie aan de zijkant en duw de rijst iets of wat naar binnen, het kleeft nu aan elkaar, maak er een rolletje van en draai de uiteindjes strak naar binnen.
Succes ermee en laat ze smaken, Groeten Charlotte
Doriet Janssen zegt: