GEREEDMAKEN VOOR CONSUMPTIE:
In ALU FOLIE en PLASTIC FOLIE
1)Ze kunnen in een kom of pan heet water verwarmd worden
2)Ze kunnen in een stoompan verwarmd worden
3)Ze kunnen in de oven verwarmd worden (al dan niet in een schaal met een laagje water)
4)Ze kunnen ook in de magnetron worden verwarmd,maar dan NIET MET ALU-FOLIE wel in de plastic folie.
Recept
« Terug naar recepten
Lêmpêrs (Versie JA)
PT90M
Lêmpêrs (Versie JA)
Een heerlijk lêmpêrs (versie ja) recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
24-30st personen
Categorieën:
- > Dieet & Slank - Voorgerecht
- > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
Familie
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Lêmpêrs (Versie JA) te bereiden
RIJST:
*De rijst wassen en goed laten uitlekken.Dan opzetten met 600 cc water,een theelepeltje zout,suiker en 3/4 van de santen.
*De rijst aan het koken brengen,vuur lager draaien,zo nu en dan omroeren en zorgen dat al de vloeistof wordt opgenomen.
*De rijst overbrengen in een rijstkoker en verder gaarstomen.
*De rijst is nu klaar en die moet nu afkoelen.Doe hem dus op een groot bord,spreid hem uit en laat afkoelen.
#
VULLING:
*Doe de uien,knoflook,kemirie,djahé,laos en de andere kruiden in de oelekan (=vijzel) en stamp dit tot een homogene pasta.Dit is de boemboe voor de lêmpêr-vulling.
*Fruit de boemboe in een wadjan waarin 2 eetlepels rijstolie heet gemaakt zijn en doe de ketjap en het gehaktmengsel er bij.Blijf roeren tot het gehakt rul is geworden en nagenoeg gaar.Doe dan de rest van de santen bij de vulling,blijf roeren en laat zoveel mogelijk uitdrogen.Doe op het laatst de peper en het zout erbij om verder op smaak te brengen.
Laat het vleesmengsel enigszins uitgespreid afkoelen in een kom.
*Knip de plastic folie en/of de alu folie in vierkanten van 20 x 20 cm en kwast die in met olie.
*Doe de plastic handschoenen aan (ketan=kleefrijst en dat plakt echt) en doe de hoeveelheid van ± 1 opgehoopte eetlepel rijst op de folie en plet tot een vierkantje van 10 tot 12 cm.Doe hierop een flinke streep vulling (zowat de hoeveelheid van 1 eetlepel) en vouw de rijst dicht.Dicht dan de zijkanten en maak er met behulp van de folie een rolletje van,dat aan de zijkanten wordt dichtgedraaid.
*We hebben nu 24 - 30 rolletjes lêmpêr die de freezer in kunnen.
*De rijst wassen en goed laten uitlekken.Dan opzetten met 600 cc water,een theelepeltje zout,suiker en 3/4 van de santen.
*De rijst aan het koken brengen,vuur lager draaien,zo nu en dan omroeren en zorgen dat al de vloeistof wordt opgenomen.
*De rijst overbrengen in een rijstkoker en verder gaarstomen.
*De rijst is nu klaar en die moet nu afkoelen.Doe hem dus op een groot bord,spreid hem uit en laat afkoelen.
#
VULLING:
*Doe de uien,knoflook,kemirie,djahé,laos en de andere kruiden in de oelekan (=vijzel) en stamp dit tot een homogene pasta.Dit is de boemboe voor de lêmpêr-vulling.
*Fruit de boemboe in een wadjan waarin 2 eetlepels rijstolie heet gemaakt zijn en doe de ketjap en het gehaktmengsel er bij.Blijf roeren tot het gehakt rul is geworden en nagenoeg gaar.Doe dan de rest van de santen bij de vulling,blijf roeren en laat zoveel mogelijk uitdrogen.Doe op het laatst de peper en het zout erbij om verder op smaak te brengen.
Laat het vleesmengsel enigszins uitgespreid afkoelen in een kom.
*Knip de plastic folie en/of de alu folie in vierkanten van 20 x 20 cm en kwast die in met olie.
*Doe de plastic handschoenen aan (ketan=kleefrijst en dat plakt echt) en doe de hoeveelheid van ± 1 opgehoopte eetlepel rijst op de folie en plet tot een vierkantje van 10 tot 12 cm.Doe hierop een flinke streep vulling (zowat de hoeveelheid van 1 eetlepel) en vouw de rijst dicht.Dicht dan de zijkanten en maak er met behulp van de folie een rolletje van,dat aan de zijkanten wordt dichtgedraaid.
*We hebben nu 24 - 30 rolletjes lêmpêr die de freezer in kunnen.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
froukjek zegt:
bametz-saffrie zegt:
alu-folie te gebruiken,want het is toxisch en niet goed voor de hersenen.
Vershoudfolie is beter.
Soms ben ik een luie kok en dan doe ik eerst kleefrijst (gaar) in een schaal,leg het vleesmengsel er op en dek af met de rest van de kleefrijst.Snijd het in vierkantjes om te presenteren;)
wouros zegt:
Redactie KookJij.