KookJij

Madeleines

Een heerlijk madeleines recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 70 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Cake
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: hln
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Madeleines te bereiden

  1. Bereidingstijd:
    40 minuten (+ 30 minuten rusttijd)

    Bereidingswijze:
    Laat de boter smelten op een zacht vuur.

    Doe de kristalsuiker met de vanillesuiker en een snuifje zout in de mengkom van de keukenmachine.

    Monteer er de klopper op, en laat de machine rustig draaien terwijl je de eieren één voor één toevoegt.

    Verhoog de draaisnelheid en klop het beslag luchtig en bleek.

    Laat opnieuw wat rustiger draaien en giet er de gesmolten boter bij.

    Voeg de honing toe.

    Snijd de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe ze in het beslag.

    Laat de machine nog even kort draaien om de honing en de vanille te mengen.

    Zeef de bloem met het bakpoeder in het beslag.

    Rasp er een klein beetje citroenzeste bij; het mogen geen citroencakejes worden.

    Meng tot een zacht deeg.

    Schep het deeg in de spuitzak.

    Laat de gevulde zak een halfuur rusten in de koelkast. Niet langer, anders wordt het lastig om het harde deeg uit de spuitzak te knijpen.

    Verwarm de oven voor op 200 °C.

    Boter de vormpjes royaal in, zodat de madeleines er straks makkelijk uit komen.

    Vul de vormpjes met het deeg.

    Bak 10 à 15 minuten. Prik ter controle met een satéstokje in een madeleine; blijft er geen deeg meer aankleven, dan zijn ze klaar. Of als er een bultje op het deeg staat - dan is het ook tijd om ze uit de oven te halen. 

    Tip:
    Doe de rest van de madeleines in een afgesloten koekjestrommel; eet ze zo rap mogelijk op.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst