We kijken nu naar de variaties:
1).TRUFFEL MAYO:
--->klop door de standaard mayo 2 eetlepels truffelsalsa.
2).ITALIANA:
--->Door de standaard mayo kloppen
-6 versnipperde zongedroogde tomaatjes uit olie
-3 teentjes knoflook, ragfijn gesnipperd
-2 eetlepels tomatenconcentraat
-3 eetlepels gesnipperd basilicum blad
3).PORTUGALA:
--->Door de standaard mayo kloppen:
-6 geprakte ansjovisjes uit de olie
-6 teentjes knoflook, ragfijn gesnipperd
-10 cc gerookte paprikapoeder
-3 eetlepels gesnipperd blad van de platte peterselie
4).INDO-MAYO
--->Door de standaard mayo kloppen
-3 eetlepels Sambal Badjak
-3 teentjes knoflook, ragfijn gesnipperd
-10 cc ketoembar
-5 cc djinten
5).DRAKEN - ROOM
--->Door de standaard mayo kloppen
-4 eetlepels Nam Prik Mao
-3 teentjes knoflook ragfijn gesnipperd
-10 druppels Tabasco
6).REMOULADE SAUS
--->Door de standaard mayo kloppen
-8 cornichons, ragfijn gesnipperd
-2 sjalotten, ragfijn gesnipperd
-3 teentjes knoflook, ragfijn gesnipperd
-3 eetlepels kappertjes, grof gehakt
-3 eetlepels platte peterselieblaadjes,gesnipperd
-1 eetlepel dilleblaadjes fijn gesnipperd
-2 hardgekookte eieren, fijn geprakt.
7).COCKTAILSAUS:
--->Door de standaard mayo kloppen:
-8 eetlepels Heinz Tomatenketchup
-2 eetlepels zachte paprikapoeder
-2 eetlepels goede whisky
8).TARTAARSAUS:
--->Door de standaard mayo kloppen
-8 cornichons, ragfijn gesnipperd
-4 eetlepels kappertjes, grof gehakt
-4 eetlepels geraspte en uitgeknepen geschilde komkommer
-4 eetlepels, peterselie, gesnipperd
-2 eetlepels bieslook, gesnipperd
-10 druppels Tabasco
Recept
« Terug naar recepten
Mayonaise (Ongezoet)
PT15M
Mayonaise (Ongezoet)
MAYONAISE=Koude blanke saus op basis van eidooiers en olie,op smaak gebracht met azijn,citroensap,mosterd,suiker en/of andere smaakmakers.Het is een emulsie van olie in water met als emulgator eidooiers. Mayonaise is een beschermde productaanduiding krachtens o.a. de Nederlandse warenwet.De Nederlandse en Britse mayonaise is duidelijk zoeter dan de mayonaises uit Belgie en Frankrijk. Mayonaise wordt meestal in verband gebracht met gefrituurd voesel
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
15 min
Personen:
12 personen
Categorieën:
- > BBQ & Grillen - Sauzen
- > Sauzen & dressings - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
7
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
Komt niet uit één bron.
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Mayonaise (Ongezoet) te bereiden
1). Altijd met pietsie water de eidooiers loskloppen en daarna de smaakstoffen toevoegen (mosterd, kruiden, peper, zout, azijnen,enz.). Dit een flinke poos kloppen tot er een (lichter van kleur) homogene substantie is ontstaan.
2).Dan wordt onder voortdurend kloppen de eerste olie bij gedaan in de hoeveelheid van druppels per keer. Kloppen tot de olie is opgenomen (ge-emulgeerd), dan weer de volgende paar druppels toevoegen en kloppen, enz. enz. tot de substantie dui-delijk dikker is geworden, dan kan de olie er wat sneller bij worden gegoten. Wel constant blijven kloppen.
De standaard mayo is nu klaar voor gebruik
*************************************************.
KOKOS Mayonaise
Maak van de opgegeven ingredienten een stevige mayonaise
2).Dan wordt onder voortdurend kloppen de eerste olie bij gedaan in de hoeveelheid van druppels per keer. Kloppen tot de olie is opgenomen (ge-emulgeerd), dan weer de volgende paar druppels toevoegen en kloppen, enz. enz. tot de substantie dui-delijk dikker is geworden, dan kan de olie er wat sneller bij worden gegoten. Wel constant blijven kloppen.
De standaard mayo is nu klaar voor gebruik
*************************************************.
KOKOS Mayonaise
Maak van de opgegeven ingredienten een stevige mayonaise
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
stadhoud zegt:
Is het niet een beetje link om verse eieren onverhit te gebruiken.
Moeten de eieren niet eerst tot 60 graden verhit worden?
chrivan zegt:
martha zegt:
groetje marthe.
astrid7 zegt:
deuxchapeaux zegt:
wouros zegt:
"Het wonder van de staafmixer wil ik u niet onthouden. Doe in een beker (alles tegelijk ja) 1 ei (de dooier moet heel zijn) aanvullen met 1 à 1,5 lepel azijn, peper, zout en mosterd en 2 dl. olie. De staafmixer op de bodem zetten, laten draaien, langzaam omhoog trekken en de mayo is klaar. Je weet niet wat je ziet en proeft. Een prachtige mayonaise, mooi van consistentie. De technologie staat voor niets. Is er geen staafmixer aanwezig, dan wordt het kloppen. Flink kloppen en de olie druppelsgewijs toevoegen".
Ik doe dit nu al sinds 1994 toen het boekje verscheen en het werkt prima. Scheelt een lamme arm van het kloppen.
Veel kookplezier.
deuxchapeaux zegt:
Beste Stadboud,Ik weet precies waar onze eieren vandaan komen,ik vind dat niet zo link dus.Het is wat anders als je geen idee hebt waar de eieren vandaan komen.Je kunt dan gepasteuriseerde eidooiers gebruiken.
Jan A.