KookJij

Mayonaise van 1934 uit kookboek 1944

Een heerlijk mayonaise van 1934 uit kookboek 1944 recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 0 personen
Categorieën:
  1. > BBQ & Grillen - Sauzen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Recepten
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Mayonaise van 1934 uit kookboek 1944 te bereiden

De eierdooier met zout, peper, mosterdpoeder en azijn dooreenkloppen.
De olie onder steeds roeren, in het begin druppelsgewijs, doch al spoedig langzaam schenkend toevoegen, zodra de saus begint te binden.

Mijn kookverhaal (mia Elsjan)

Ik heb nooit geweten dat men 1934 al zo culinair bezig was.
Vind ik heel bijzonder en leuk !

Is het een antiek sausje ? :D

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

mia7

mia7 zegt:
OK Gea !:)

Grt Mia
gea

gea zegt:
Ha Mia, ik zal echt dit weekend een "distributie/oorlogsrecept" gaan zoeken en publiceren.
Groetjes,
Gea
mia7

mia7 zegt:
Computer heeft rare kuren. Ik heb dit wel eerder gehoord over stijfsel, was volgens mij in de oorlogs jaren. Ben heel erg benieuwd Gea.

Groetjes Mia:)
mia7

mia7 zegt:
Gea,geniet van je moeder. Het is een zegen haar nog in jullie midden te hebben. Ja, vergeetachtig is heel vaak op hogere leeftijd. En fijn dat zij haar momenten met jou samen heeft, geniet daar maar van:)
geabruining

geabruining zegt:
Mia, hoe gaat het met een mens van 93...: erg vergeetachtig maar toch
gelukkig nog altijd redelijk betrokken (for the moment)met mij en mijn gedoetje. Ik zal dit weekend iets leuk uitzoeken uit het boekje (bv: stijfsel mag je best gebruiken voor het binden van je gerechten...:p)
Groetjes,
Gea
mia7

mia7 zegt:
Gea ,wat leuk !!
Je moeder 94 jaar 3 mei.
Wat een fantastische leeftijd. Gaat het goed met jou moeder?

Leuk de oude recepten van zo lang geleden.
Ja Gea,laat maar wat zien uit het boekje, ben heel erg benieuwd !

Groetjes Mia:)
gea

gea zegt:
In mijn kookboekje ("Moeder-bibliotheek" - dundruk-uitgave van Zomer & Keuning; 1942) "Koken...nu" , recepten voor distributie- en oorlogstijd van Mia de Kok (leerares aan de Rotterdamsche Huishoudschool)wordt gesproken over kunstmayonaise. Deze was verkrijgbaar in pakjes en de smaak kon worden verhoogd door toevoeging van peper, zout of mosterdpoeder.Ik heb dit boekje gekregen van mijn moeder (op 3 mei wordt ze 94!!!),daar "jij altijd zo enthousiast over koken kunt vertellen".
Ik ben er super blij mee en zal es kijken of ik er een recept uit kan publiceren.
Groetjes,
Gea
mia7

mia7 zegt:
Wouros, Mayonaise Saus van Room, is dit een warm sausje ?

Wij Nederlanders zijn waarschijnlijk zoet aangelegd. Dank je wel voor het recept en uitleg.
Grt Mia

:)
wouros

wouros zegt:
Dag Mia, in mijn "Moderne Kookkunst" uit 1889 van François Blom het volgende recept:
"Roer in een saladebak 3 eierdooiers met een vingergreep zout, totdat het zout gesmolten is
; doe er een scheut dragon- of gewone azijn bij en laat vervolgens langzaam al roerend ½ flesch salade-olie aan dunne straaltjes er in loopen, gedurig afgewisseld door een paar droppels azijn; men moet vooral de olie met een straaltje of droppelend en al roerend er in laten loopen, omdat, wanneer men alles te gelijk er in doet, de saus zoude schiften; doe er nog een weinig witte peper in en als men wil een scheutje sauce piquante aromatique, hetgeen de saus verlekkert."
Vervolgens geeft hij nog variaties: Mayonaise Saus van Room, op zijn Castilliaansch, à la Provinciale, Sjalotte saus.
Hoezo pas in 1934 culinair bezig zijn????? Het is dus echt een "antiek"sausje.

Het verschil tussen Franse en Nederlanse mayonaise in de winkel is: de Fransen gebruiken geen suiker en wij wel.
Zij houden zich aan het originele recept.
mia7

mia7 zegt:
Ellebel, zit jij in het mooie weer!:D
mia7

mia7 zegt:
Ja, ik werd helemaal blij van dit recept. En wllde het dan ook vlug met jullie delen !! Dank voor de reactie's.

Grt Mia
mia7

mia7 zegt:
Hallo allemaal :)
dini

dini zegt:
Als je de mayo meteen gebruikt dan kan je ook een heel ei nemen ipv alleen de dooier, hij is dan wel iets dunner
goed te gebruiken bij de bbq voor een saus.
Knockje

Knockje zegt:
Wordt inderdaad al zo lang gemaakt, maar dan met mosterd ipv poeder.
e.roelofsen

e.roelofsen zegt:
Bedankt voor de tip!