Heerlijk op een regenachtige zaterdag in de herfst!
"Moere" zijn bij ons wortelen en potage is stamppot. Maar je mag het ook hutspot of wortelstamppot noemen, hoor!
Recept
« Terug naar recepten
Moerepotage ovenschotel
PT50M
Moerepotage ovenschotel
Een heerlijk moerepotage ovenschotel recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Liske Stienen
Bereidingstijd:
50 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
recept van mezelf
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Moerepotage ovenschotel te bereiden
Kook de aardappelen met zout.
Maak de winterpenen schoon en snijd ze in blokjes.
Schil de uien en snijd ze in ringen.
Bak de spekblokjes krokant, niet te hard.
Verhit in een grote pan de olijfolie en fruit daarin de wortelen met uienringen, kerriepoeder en geplette en gesneden knoflook.
Bak tot de uien glazig zijn en voeg dan wat water toe met zout, of evt. bouillon.
Smoor dit in +/- 10-15 min. bijna gaar.
Schenk de aardappelen af en stamp ze fijn met verwarmde melk en een klontje boter. Voeg zout naar smaak toe.
Schenk de wortelen af, je kan dit ook eerst doen en met het kookvocht de aardappelpuree maken i.p.v. melk.
Meng aardappelpuree met wortelmengsel en voeg peper uit de molen toe. Stamp evt. nog wat fijner.
Meng de spekblokjes er doorheen.
Bak 500 gr. gehakt snel rul en doe dit in de ovenschaal.
Doe daar bovenop de wortelstamp en maak de bovenkant glad met een spatel.
Doe daaroverheen een laagje paneermeel en sprenkel er wat olijfolie overheen.
Zet dit onder de hete grill tot er een bruin kleurtje aan komt.
Maak de winterpenen schoon en snijd ze in blokjes.
Schil de uien en snijd ze in ringen.
Bak de spekblokjes krokant, niet te hard.
Verhit in een grote pan de olijfolie en fruit daarin de wortelen met uienringen, kerriepoeder en geplette en gesneden knoflook.
Bak tot de uien glazig zijn en voeg dan wat water toe met zout, of evt. bouillon.
Smoor dit in +/- 10-15 min. bijna gaar.
Schenk de aardappelen af en stamp ze fijn met verwarmde melk en een klontje boter. Voeg zout naar smaak toe.
Schenk de wortelen af, je kan dit ook eerst doen en met het kookvocht de aardappelpuree maken i.p.v. melk.
Meng aardappelpuree met wortelmengsel en voeg peper uit de molen toe. Stamp evt. nog wat fijner.
Meng de spekblokjes er doorheen.
Bak 500 gr. gehakt snel rul en doe dit in de ovenschaal.
Doe daar bovenop de wortelstamp en maak de bovenkant glad met een spatel.
Doe daaroverheen een laagje paneermeel en sprenkel er wat olijfolie overheen.
Zet dit onder de hete grill tot er een bruin kleurtje aan komt.
Nettie zegt: