Een makkelijk en snel recept voor appeltaart uit Noorwegen. Ik heb het de eerste keer gemaakt toen ik nog snel een dessert wilde maken om mee te nemen naar een etentje. De deeg was in de taartbodem "gekwakt" en de appelpartjes er goed in gedrukt. De taartvorm gevuld en al meegenomen en bij de gastvrouw in de oven gezet. Het resultaat: een overheerlijke taart die er ook goed uitzag!
Het siroopmengsel is een keer uit nood geboren, omdat ik het zonde vond om die lekkere stroopmengsel (waar de appeltjes in gekookt waren) niet weg wilde doen. Dat allemaal puur op gevoel gegaan. Heerlijk over de pannenkoeken deze kruidige stroop!
Recept
« Terug naar recepten
Noorse Appeltaart
PT60M
Noorse Appeltaart
Een heerlijk noorse appeltaart recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Shaula Edskes
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Noorwegen
Keuken:
Europese
Bron:
Noors kookboek
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Noorse Appeltaart te bereiden
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de stroop, het water, het kaneelstokje en de kardemompeulen in een pan. Doe de Liqor 43 of een soortgelijk iets er ook bij. De drank kan ook worden weggelaten. Kook de appelpartjes in het stroopmengsel tot ze zachter zijn.
Mix de boter met de suiker zacht. Voeg ei toe. Mix de bloem, bakpoeder en vanillesuiker en voeg dit aan het botermengsel toe. Leg 3/4 van het deeg in de taartvorm.
Haal de appelpartjes uit het stroopmengels en leg ze in de taartvorm op het deeg. Met de rest van het deeg een rastervorm over de taart leggen.
Bak de taart in ongeveer 30 minuten. Poedersuiker en kaneel over de afgekoelde taart strooien.
Eventueel serveren met vanillesaus (Scandinavische manier) .
Het overgebleven stroopmengsel kan worden gebruikt om een smakelijke, warme stroop van te maken. Doe ongeveer 150 gram suiker in een pan met een dikke bodem. Laat de suiker smelten. Voeg dan een deel van je stroopmengsel toe. Let op: het kan spatten! Dus wees voorzichtig. Roer tot het allemaal vloeibaar is. Voeg net zoveel van je stroopmengsel toe aan de gesmolten suiker tot je de gewenste dikte of hoeveelheid hebt.
Mix de boter met de suiker zacht. Voeg ei toe. Mix de bloem, bakpoeder en vanillesuiker en voeg dit aan het botermengsel toe. Leg 3/4 van het deeg in de taartvorm.
Haal de appelpartjes uit het stroopmengels en leg ze in de taartvorm op het deeg. Met de rest van het deeg een rastervorm over de taart leggen.
Bak de taart in ongeveer 30 minuten. Poedersuiker en kaneel over de afgekoelde taart strooien.
Eventueel serveren met vanillesaus (Scandinavische manier) .
Het overgebleven stroopmengsel kan worden gebruikt om een smakelijke, warme stroop van te maken. Doe ongeveer 150 gram suiker in een pan met een dikke bodem. Laat de suiker smelten. Voeg dan een deel van je stroopmengsel toe. Let op: het kan spatten! Dus wees voorzichtig. Roer tot het allemaal vloeibaar is. Voeg net zoveel van je stroopmengsel toe aan de gesmolten suiker tot je de gewenste dikte of hoeveelheid hebt.
Hilde Dumont zegt: