Recept
« Terug naar recepten
Open appel aalbestaart
PT65M
Open appel aalbestaart
Een heerlijk open appel aalbestaart recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
65 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
A.H.
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Open appel aalbestaart te bereiden
In kom bloem zeven. Boter door bloem wrijven, tot korrelige structuur ontstaat. Een voor een enkele eetlepels water erdoor roeren, blijven kneden tot samenhangende structuur ontstaat. Pas eetlepel water toevoegen als vorige door deeg is opgenomen. Deeg in plasticfolie verpakken en minstens 30 min. laten rusten.
Bereiden
Deeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot cirkel met doorsnede van ca. 35 cm. Deeglap voorzichtig rondom deegroller vouwen (om makkelijk te verplaatsen), op midden van met bakpapier beklede bakplaat leggen en uitvouwen. Oven voorverwarmen op 200 °C. Vanillestokje in de lengte opensnijden en merg met mes eruit schrapen. Aalbessen van takjes rissen. In kom appel met aalbes, drie kwart van suiker en merg omscheppen. Binnenkant van deeg met eierdooier bestrijken, tot ca. 5 cm van deegrand. Griesmeel over bestreken deeg verdelen. Fruitvocht in zeef laten uitlekken. Fruit op middelste deel van deeglap leggen en randen losjes rondom fruit vouwen. Eiwit loskloppen en bovenkant van deegrand ermee bestrijken. Rest van suiker over met eiwit bestreken deegrand strooien. Bakplaat in midden van oven schuiven en taart in ca. 35 min. gaarbakken. Taart is maximaal 1 dag houdbaar.
Bereiden
Deeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot cirkel met doorsnede van ca. 35 cm. Deeglap voorzichtig rondom deegroller vouwen (om makkelijk te verplaatsen), op midden van met bakpapier beklede bakplaat leggen en uitvouwen. Oven voorverwarmen op 200 °C. Vanillestokje in de lengte opensnijden en merg met mes eruit schrapen. Aalbessen van takjes rissen. In kom appel met aalbes, drie kwart van suiker en merg omscheppen. Binnenkant van deeg met eierdooier bestrijken, tot ca. 5 cm van deegrand. Griesmeel over bestreken deeg verdelen. Fruitvocht in zeef laten uitlekken. Fruit op middelste deel van deeglap leggen en randen losjes rondom fruit vouwen. Eiwit loskloppen en bovenkant van deegrand ermee bestrijken. Rest van suiker over met eiwit bestreken deegrand strooien. Bakplaat in midden van oven schuiven en taart in ca. 35 min. gaarbakken. Taart is maximaal 1 dag houdbaar.