Met dank aan J.Meus. Maar zeker ook aan Derbyke (Hilde). Zie mijn opmerkingen bij haar post:
Ardeens gebraad met Breydelham vergezeld van Rochefort jong belegen.
Recept
« Terug naar recepten
Orloff-gebraad met witlof op onze wijze
PT70M
Orloff-gebraad met witlof op onze wijze
Een heerlijk orloff-gebraad met witlof op onze wijze recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Willy Delcart
Bereidingstijd:
70 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
J.M., Derbyke, onszelf
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Orloff-gebraad met witlof op onze wijze te bereiden
1. Verwarm de oven voor op 170°C. Neem een ovenvaste pot (cocotte) en smelt er een goede klont boter in. Kruid het gebraad met peper en zout. Bak het gebraad op de lardeerkant bruin, matig het vuur zodat de boter niet zwart kleurt. Pel de sjalotten en snijd ze in 3 stukken in de lengte. Leg de stukken sjalot rondom het vlees.
2. Draai het gebraad (niet in prikken, gebruik een keukentang) en laat verder zachtjes bruinen. Voeg laurier, tijm en de gepelde (gekneusde) teen look toe. Haal na 5 minuten het vlees uit de pot, verdeel de sjalot wat over de bodem en leg het vlees met de gelardeerde kant naar boven op de sjalotten.
3. Doe het deksel op de pot en zet die in de oven gedurende 20-25 minuten. Controleer je gebraad dan met een thermometer. De binnentemperatuur van het gebraad mag niet hoger zijn dan 40°C. Het vlees voelt heel elastisch aan. Haal het gebraad uit de cocotte (laat de oven op warm) en leg het op een vleessnijplank (vetstuk nu naar onderen) om het te laten rusten en wat af te koelen.
4. Maak het witlof schoon, verwijder de bittere binnenstukken onderaan. Snijd het lof in grove repen. Verwijder de smaakmakers uit de cocotte: look, tijm en laurier. Stoof het witlof in het braadvocht van de cocotte (samen met de sjalotjes) onder deksel. Voeg halverwege een goede scheut madeira-wijn toe. Kruid bij met peper en zout. En giet er de 2 dl room bij.
5. Snijd intussen het vlees in niet te dikke schijven (zowat 1 cm dik). Leg het in een ovenschaal als volgt:
sneetje vlees, sneetje kaas, sneetje ham, sneetje vlees, sneetje kaas, sneetje ham, ...
6. Dik de witlofsaus wat bij, want de room zal niet echt inkoken. Witlof blijft vocht afgeven. Giet de wat dikke saus over het vlees. Plaats het geheel nog 10 minuten in de oven op 170°C.
7. Serveer naar keuze: liefst met kroketjes, met puree of met kleine gefrituurde aardappelen.
2. Draai het gebraad (niet in prikken, gebruik een keukentang) en laat verder zachtjes bruinen. Voeg laurier, tijm en de gepelde (gekneusde) teen look toe. Haal na 5 minuten het vlees uit de pot, verdeel de sjalot wat over de bodem en leg het vlees met de gelardeerde kant naar boven op de sjalotten.
3. Doe het deksel op de pot en zet die in de oven gedurende 20-25 minuten. Controleer je gebraad dan met een thermometer. De binnentemperatuur van het gebraad mag niet hoger zijn dan 40°C. Het vlees voelt heel elastisch aan. Haal het gebraad uit de cocotte (laat de oven op warm) en leg het op een vleessnijplank (vetstuk nu naar onderen) om het te laten rusten en wat af te koelen.
4. Maak het witlof schoon, verwijder de bittere binnenstukken onderaan. Snijd het lof in grove repen. Verwijder de smaakmakers uit de cocotte: look, tijm en laurier. Stoof het witlof in het braadvocht van de cocotte (samen met de sjalotjes) onder deksel. Voeg halverwege een goede scheut madeira-wijn toe. Kruid bij met peper en zout. En giet er de 2 dl room bij.
5. Snijd intussen het vlees in niet te dikke schijven (zowat 1 cm dik). Leg het in een ovenschaal als volgt:
sneetje vlees, sneetje kaas, sneetje ham, sneetje vlees, sneetje kaas, sneetje ham, ...
6. Dik de witlofsaus wat bij, want de room zal niet echt inkoken. Witlof blijft vocht afgeven. Giet de wat dikke saus over het vlees. Plaats het geheel nog 10 minuten in de oven op 170°C.
7. Serveer naar keuze: liefst met kroketjes, met puree of met kleine gefrituurde aardappelen.
derbyke zegt:
Jouw gerecht verdient een dikke tien, de saus ga ik zowiezo de volgende keer uitproberen. Geniet nog samen van jullie vakanties, de kinderboekjes en zeker het kokkerellen. We horen nog wel van elkaar op Kookjij. Groetjes van ons 3tjes :);):p