Een heel ouderwets recept. Ik leerde deze saus eten bij mijn schoonouders. Mijn schoonvader (afkomstig uit de Achterhoek) maakte dit met bietjes of met bruine bonen. Mijn man is hier dol op, dus dit komt zeker een paar keer per jaar bij ons op tafel.
De saus wordt nog lekkerder als je nog een restje jus over hebt van een eerdere maaltijd.
Recept
« Terug naar recepten
Ouderwetse Achterhoekse speksaus of dikke saus
PT15M
Ouderwetse Achterhoekse speksaus of dikke saus
Achterhoekse speksaus, een dikke saus met gebakken blokjes speklap erin. Wij eten dit bij bietjes of brune bonen.
Recept van:
Petra Wiggers
Bereidingstijd:
15 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Eigen recept
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Ouderwetse Achterhoekse speksaus of dikke saus te bereiden
- Pel en snipper de uien.
- Speklapjes of spek in blokjes gesneden in een pan bruin bakken en langzaam garen. (Het vlees moet niet te hard zijn).
- Voeg de uien toe en bak deze mee tot lichtbruin.
- Voeg de melk toe. Breng alles aan de kook.
- Roer de maïzena glad met een beetje oude melk en bind de saus met de maïzena. Maak de saus op smaak met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat.