KookJij

Mijn favoriete boeuf bourguignon ( rundvlees in rode wijn )

Dit is echt mijn favoriete boeuf bourguignon. Het is al weer heel wat jaren geleden dat we dit vleesgerecht regelmatig aten. Afgelopen weekend weer - met smaak - gegeten. Het was heerlijk met een aardappeltaartje, sperziebonen gerold in spek en heerlijke eigengemaakte appelmoes. Smullen! Nu de Franse keuken op de Werelderfgoedlijst van Unesco is gekomen (zie bijgevoegde tekst van Internet) wordt het tijd om weer eens wat vaker dit gerecht op tafel te zetten.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: Eigen recept
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Mijn favoriete boeuf bourguignon ( rundvlees in rode wijn ) te bereiden

  1. Kook de wijn op laag vuur plm. 10 minuten in een kleine pan. Het gerecht krijgt dan een zachtere smaak.
  2. Snij het vlees in grove stukken. Pel de sjalotjes en snij de grotere exemplaren door midden. Pel en snipper
    de knoflook.
  3. Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan. Bak hierin de spekreepjes lichtbruin en knapperig. Voeg de sjalotjes en de knoflook hieraan toe. Bak alles nog plm. 5 minuten onder voortdurend omscheppen. Haal de spek en de uien uit de pan.
  4. Doe de rest van de olie in de pan en bak steeds een 1/3 deel van het vlees rondom bruin. Voeg het gebakken vlees bij de spek en uien.
  5.  Bind eventueel de tijm, peterselie en laurierblad met een touwtje of garen aan elkaar. Je kunt de kruiden er voor het opdienen dan zo uitvissen.
  6. Doe - als al het vlees bruin is - alles weer in de pan. Bestrooi met peper, zout en bloem. Goed omscheppen.
  7. Giet nu de wijn scheutje voor scheutje bij het vlees. Steeds goed roeren.
  8. Voeg de tijm, peterselie en laurier toe. Laat het vlees in ongeveer 1 1/2 - 2 uur zachtjes gaar stoven.
  9. Proef het vlees en maak eventueel nog op smaak met peper en zout.

Mijn kookverhaal (Petra Wiggers)

Je kunt dit gerecht ook in de slowcooker bereiden. Zet de slowcooker op low en reken plm. 6 tot 7 uur.
Vaak worden aan het einde van de kooktijd nog gebakken champignons toegevoegd aan de boeuf bourguignon.
Heerlijk met een aardappeltaartje, aardappelpuree, rolletjes sperziebonen in spek, spruitjes,
Vlaamse witlof en ga zo maar door.

NB Deskundigen van Unesco besloten dat de Franse traditionele gastronomische maaltijd met de bijbehorende ceremonie eromheen voldoet aan alle voorwaarden om op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed te worden opgenomen. Het is de eerste keer dat een gastronomisch gebeuren wordt erkend als cultureel erfgoed.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst