Recept
« Terug naar recepten
Ouderwetse erwtensoep
PT180M
Ouderwetse erwtensoep
Een heerlijk ouderwetse erwtensoep recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Karin Lotterman
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
niet bekend personen
Categorieën:
- > Soepen - met Groente
- > Soepen - met Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
24
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Ouderwetse erwtensoep te bereiden
De spliterwten wassen en 1 uur koken in 3 liter water. Dan de krabbetjes en het vers spek erbij doen. Als het kookt even afschuimen. Alles weer 1 uur laten doorkoken.
Ondertussen de groente zo klein mogelijk snijden. De bladselderij snipperen.
Al deze groenten bij de soep doen (na twee uur koken dus) en het geheel nog ruim een half uur laten koken.
Neem de krabbetjes uit de soep, verwijder de botjes en snijd het vlees klein.
Roer de soep glad door een passe-vite (roerzeef) en breng hem zo nodig nog op de juiste dikte met kokend water of bouillon.
Laat de rookworst even in heet water wellen en voeg hem daarna in plakjes gesneden op het laatst toe. Uiteraard ook het vlees toevoegen. Eventueel nog op smaak brengen met zout en peper.
Eten met (bruin-)brood of roggebrood met katenspek.
Ondertussen de groente zo klein mogelijk snijden. De bladselderij snipperen.
Al deze groenten bij de soep doen (na twee uur koken dus) en het geheel nog ruim een half uur laten koken.
Neem de krabbetjes uit de soep, verwijder de botjes en snijd het vlees klein.
Roer de soep glad door een passe-vite (roerzeef) en breng hem zo nodig nog op de juiste dikte met kokend water of bouillon.
Laat de rookworst even in heet water wellen en voeg hem daarna in plakjes gesneden op het laatst toe. Uiteraard ook het vlees toevoegen. Eventueel nog op smaak brengen met zout en peper.
Eten met (bruin-)brood of roggebrood met katenspek.
Mijn kookverhaal (Karin Lotterman)
Zo maakte mijn vader ook altijd de erwtensoep, dus het brengt weer leuke herrinneringen naar boven. We aten het meestal als het heel hard gevroren had, dan zette hij de soep in nacht in de vrieskou, dan smaakte het daarna nog lekkerder!
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
slaatje zegt:
h.dekoning zegt:
Dayenne zegt:
Erik zegt:
Al heb ik maar 2,5 liter water gebruikt.
Dank voor het recept! ;)
Edwin van de Wege zegt:
Ze kunnen ook zeggen:"ik vind het gewoon lekker" en alle discussies van wie hem hoe en waar gemaakt heeft doet niets af aan jouw recept.
Voor wie het dan toch wil weten gaat de geschiedenis erg ver terug. Zo rond de 16/17e eeuw deed de erwt zijn intrede in landen als Frankrijk, Engeland en Nederland. De erwt was makkelijk te verbouwen en was gedroogd goed houdbaar. In Nederland werd volgens traditie de snert gemaakt na de slacht. Als vlees gebruikte men delen van de poten en kop. Dit was uit pure armoede op het platte land omdat het andere vlees verkocht moest worden om de centjes te verdienen.
Dat "snert" zoveel varianten kent is omdat het in zoveel streken werd gemaakt.:)
vriendje zegt:
Hoe kom je in hemelsnaam erbij dat een winterwortel je soep bederft?
Ik zou dan nooit geen soep hebben want een winterpeen is een vast onderdeel op mijn werkblad.
Het enige wat ik kan bedenken is dat je dan de peen niet schoonmaakt of met een dunschiller maar ik kan ook mensen die het met een kaasschaaf doen,ik heb er een speciaal heel klein dingetje voor wat ik in de Bijenkorf vond.
vriendje
ineke zegt:
groetjes ineke
vriendje zegt:
Dat kan 3 oorzaken hebben.
1. Laten afkoelen op het gas of kookplaat en dan misschien ook nog een lepel erin.
2. Iets was er niet echt schoon, de pan of je gereedschap, inclusief je handen.
3. Een probleem wat zich alleen bij Vrouwen voordoet, als je ongesteld bent....nooit erwten of kippensoep maken, is vragen om problemen.
Ik vind het onzettend jammer dat het je is overkomen.:(:(:(
Liske zegt:
alkien zegt:
Ja, ik denk dat daar het foutje zit. In een keuken is het altijd warmer. Ik zet de mijne altijd in de schuur. En in de zomer met andere soepen maak ik ruimte in de koelkast. Want ik heb het wel een keer gehad met Groentesoep.
Karin zegt:
alkien zegt:
Zonde meis, maar volgende keer beter.
Gr. Alkien.
mevr.Welters de Bont zegt:
lekker makkelijk aan te pakken