Recept
« Terug naar recepten
Paasijstaart met advocaat
PT90M
Paasijstaart met advocaat
Een heerlijk paasijstaart met advocaat recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
14 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
lescopains
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Paasijstaart met advocaat te bereiden
1. ZO VROEG MOGELIJK MET DE TAART BEGINNEN.
2. Doe in de springvorm wat keukenfolie, zodanig, dat de taart straks alleen maar folie raakt. Zet de vorm in de koeling.
3. Advocaat. Klop eieren, kristalsuiker, vanillesuiker en een snufje zout in een kom met de mixer heel schuimig.
4. Voeg al kloppend brandewijn toe. Zet de kom op een pan met heet water en blijf op lage stand ca. 15 minuten mixen tot het mengsel lobbig wordt. Laat het mengsel niet warmer worden dan 37° C = net lauw, let op: Het mag niet schiften!!
5. Laat de advocaat al roerend afkoelen. (NB: deze advocaat is 2 â 3 dagen houdbaar.)
6. Koekjes. Doe de amandelen in een kom, roer de suiker erdoor en zeef de bloem erboven. Schep alles goed door elkaar.
7. Klop de eiwitten stijf.
8. Voeg onder voortdurend roeren het eiwit, citroenrasp en de helft van de boter door het bloemmengsel. Alles zeer goed mengen. Laat het beslag 1 uur rusten.
9. Schep het beslag in rondjes op een bakmatje. Strijk het beslag met de bolle kant van een lepel uit tot ronde koekjes. Bak de koekjes in de steamer in 5-10 min. goudbruin. (Let op, dat de ventilator uit staat.)
10. Neem de koekjes met een spatel van het bakblik en rol ze om een steel van een pollepel en laat ze vervolgens afkoelen. Als er niet snel genoeg gewerkt wordt, zullen de koekjes te knapperig worden om nog te rollen.
11. Herhaal deze handelingen met de tweede helft van het koekjesdeeg
12. Paasijstaart. Splits de eieren. Haal met een zesteur de schil van de sinaasappels (geen wit meenemen) en konfijt ze. Pers de sinaasappelen uit.
13. Klop de slagroom stijf.
14. Hak de gekonfijte sinaasappelschilletjes heel fijn.
15. Klop eidooier met 150 gr basterdsuiker au bain marie tot een dik, romig mengsel. Laat al roerend afkoelen.
16. Klop de eiwitten stijf met op het laatst 30 gr basterdsuiker. Spatel luchtig door het dooiermengsel. Spatel de sinaasappelschilletjes, sinaasappelzestes en sinaasappelsap erdoor. Als laatste de stijfgeklopte slagroom erdoor spatelen.
17. Schep het mengsel over in de gekoelde springvorm en laat in de diepvries opstijven.
Presentatie:
1. UITSERVEREN: Los de ijstaart voorzichtig (eventueel door de vorm een paar seconden in heet water te houden). Bestrijk de ijstaart met een dun laagje advocaat.
2. Bekleed de zijkant met de kniepertjes. Garneer met de (van verpakking ontdane) paaseitjes.
3. Voor het serveren kan de taart op tafel verder geportioneerd worden, of in de keuken al in puntjes worden gesneden. Garneer in beide gevallen met de rest van de advocaat.
2. Doe in de springvorm wat keukenfolie, zodanig, dat de taart straks alleen maar folie raakt. Zet de vorm in de koeling.
3. Advocaat. Klop eieren, kristalsuiker, vanillesuiker en een snufje zout in een kom met de mixer heel schuimig.
4. Voeg al kloppend brandewijn toe. Zet de kom op een pan met heet water en blijf op lage stand ca. 15 minuten mixen tot het mengsel lobbig wordt. Laat het mengsel niet warmer worden dan 37° C = net lauw, let op: Het mag niet schiften!!
5. Laat de advocaat al roerend afkoelen. (NB: deze advocaat is 2 â 3 dagen houdbaar.)
6. Koekjes. Doe de amandelen in een kom, roer de suiker erdoor en zeef de bloem erboven. Schep alles goed door elkaar.
7. Klop de eiwitten stijf.
8. Voeg onder voortdurend roeren het eiwit, citroenrasp en de helft van de boter door het bloemmengsel. Alles zeer goed mengen. Laat het beslag 1 uur rusten.
9. Schep het beslag in rondjes op een bakmatje. Strijk het beslag met de bolle kant van een lepel uit tot ronde koekjes. Bak de koekjes in de steamer in 5-10 min. goudbruin. (Let op, dat de ventilator uit staat.)
10. Neem de koekjes met een spatel van het bakblik en rol ze om een steel van een pollepel en laat ze vervolgens afkoelen. Als er niet snel genoeg gewerkt wordt, zullen de koekjes te knapperig worden om nog te rollen.
11. Herhaal deze handelingen met de tweede helft van het koekjesdeeg
12. Paasijstaart. Splits de eieren. Haal met een zesteur de schil van de sinaasappels (geen wit meenemen) en konfijt ze. Pers de sinaasappelen uit.
13. Klop de slagroom stijf.
14. Hak de gekonfijte sinaasappelschilletjes heel fijn.
15. Klop eidooier met 150 gr basterdsuiker au bain marie tot een dik, romig mengsel. Laat al roerend afkoelen.
16. Klop de eiwitten stijf met op het laatst 30 gr basterdsuiker. Spatel luchtig door het dooiermengsel. Spatel de sinaasappelschilletjes, sinaasappelzestes en sinaasappelsap erdoor. Als laatste de stijfgeklopte slagroom erdoor spatelen.
17. Schep het mengsel over in de gekoelde springvorm en laat in de diepvries opstijven.
Presentatie:
1. UITSERVEREN: Los de ijstaart voorzichtig (eventueel door de vorm een paar seconden in heet water te houden). Bestrijk de ijstaart met een dun laagje advocaat.
2. Bekleed de zijkant met de kniepertjes. Garneer met de (van verpakking ontdane) paaseitjes.
3. Voor het serveren kan de taart op tafel verder geportioneerd worden, of in de keuken al in puntjes worden gesneden. Garneer in beide gevallen met de rest van de advocaat.