TIP:
Pastitio kan van tevoren worden klaargemaakt en is daarom heel geschikt als er gasten komen.
Doe het gerecht gerecht desnoods uren van tevoren in een schaal en schuif die 40 minuten voor hij op tafel komt in de oven.
Als drank is een stevige Griekse rode wijn bij dit gerecht het best op zijn plaats.
Recept
« Terug naar recepten
Pastitio
PT170M
Pastitio
Een beroemde en heel lekkere ovenschotel met macaroni en gehakt.
Vraagt wel wat tijd.
Recept van:
marcel knol
Bereidingstijd:
170 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
690 kCal energie
44 Gram eiwit
31 Gram vet
54 Gram koolhydraten
44 Gram eiwit
31 Gram vet
54 Gram koolhydraten
Waardering:
Herkomst:
Griekenland
Keuken:
Mediterrane
Bron:
de heerlijke gerechten (annette wolter)
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Pastitio te bereiden
- Breng het water aan de kook en kook hierin de macaroni met 1 theelepel zout en de olie na een keer omroeren in een pan zonder deksel in circa 8 minuten beetgaar.
- Laat de mcaroni uitlekken.
- Laat 1 eetlepel boter in een grote pan smelten en schep de macaroni daarin om.
- Spatel het stijfgeklopte eiwit met 2 eetlepels van de geraspte kaas door de macaroni.
- Schep de helft van de macaroni in een ovenvaste schaal.
- Zet de tweede helft van de macaroni apart.
- Snipper de ui en knoflook.
- Fruit de ui en knoflook in het restand van de boter.
- Kruis de tomaten in tegenover de steelaanzet, dompel ze een paar tellen in kokend water, spoel ze koud af, snijd de steelaanzet weg, pel ze en draai ze door een zeef.
- Doe het gehakt bij de gefruite ui en knoflook in de pan en laat het met het zout, peper en het kaneel kort bakken tot het kleur verliest.
- Roer de gezeefde tomaten en de vleesbouillon door het gehakt en laat onder een deksel 15 minuten pruttelen.
- Verhit de oven voor op 200*C.
- Roer de peterselie en de wijn door de gehaktsaus en schep die op de macaroni in de ovenschaal.
- Dek af met het restand van de macaroni .
- Roer de bloem aan met een scheutje water.
- Breng de melk aan de kook en roer er de aangeroerde bloem door.
- Blijf roeren tot de saus een paar minuten heeft doorgekookt.
- Breng de saus op smaak met het zout en de overige 4 eetlepels geraspte kaas en giet hem over de macaroni.
- Bestrooi met het paneermeel en beleg met vlokjes boter.
- Zet de schotel 40 minuten in het midden van de oven.
- Geef er een frisse gemengde salade bij.