KookJij

Pierogi met vlees vulling

Pierogi zijn een soort gevulde deeg-envelopjes. Ze zijn in de slavische, Baltische en russische landen een populair recept. Ze zijn vergelijkbaar met de Italiaanse ravioli, de Duitse Maultaschen en de Engelse dumplings. Elke streek heeft zijn eigen soort vulling. In Polen zit er vaak zuurkool in of aardappel met vlees, in Italie vaak ricotta met spinazie. Verder wordt gebruikt als vulling kwark, kool, vlees, garnalen, paddestoelen, spinazie, kaas, etc. In de oostblok landen worden de pierogi nog al eens gevuld met fruitcompote of jam.
Recept van:
Bereidingstijd: 190 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
  2. > Hapjes - Warm
  3. > Snacks - Warm
  4. > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Regionale
Bron: Famile
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Pierogi met vlees vulling te bereiden

  1. Meng in een keukenmachine de melk, eieren, olie en zout en gooi daarbij beetje bij beetje  (draaiiende motor) de bloem en laat dat kneden tot een bal deeg. Mocht het te stijf blijven voeg dan lepel voor lepel een beetje water toe, tot een kneedbare bal is verkregen. Kneed die nog even na op een met meel bestoven werkvlak en vorm tenslotte een bal die in een kom, bedekt met een vochtige kookdoek 2 uur in de koeling gezet mag worden.
  2. Kneed dan het deeg nog eens na op een bebloemd werkvlak en en rol vervolgens het deeg uit  tot een plak van 2 - 3 mm  dik en steek daaruit rondjes van 7 cm. Wat overblijft weer even nakneden, uitrollen, enz.
  3. Leg de rondjes op de werkbak en bedek met een vochtige theedoek.
  4. Voor de vulling doen we uien, knoflook, peper, zout, kruiden en eitjes in een kom en we klutsen dat goed door elkaar.
  5. Het gehakt met de handen door deze mix kneden tot een homogene vulling.
  6. Verhit de olie in een grote anti-aanbakpan en laat het vleesvulling hierin z'n roze kleur verliezen en enigs oprullen.
  7. Breng zo nodig verder op smaak.
  8. Zet alvast een grote pan met water op en breng die aan de kook.
  9. We leggen op elk deegrondje een volle theelepel van 5 cc  vleesvulling en vouwen en knijpen het deegrondje dicht.
  10. Doe telkens 5 of 6  pierogi in de pan kokend water  en laat ze daarin gaarkoken. Dat duurt ongeveer 8 minuten en de gare pierogi hebben de neiging naar de oppervlakte te willen komen.
  11. Laat ze uitlekken en verdeel ze over de bordjes.
  12. Geef er de appelmoes, sourcream en gefrituurde uitjes bij, eventueel wat gesmolten roomboter.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Dit recept is oorspronkelijk een Pools recept.
*****
Je kunt hierbij van alles drinken : thee, bier, witte, rode of rose wijn

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst