KookJij

Profiteroles

Een heerlijk profiteroles recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Sabien
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Profiteroles te bereiden

Warm de oven voor op 200 graden. Verwarm het water, de boter, een snuifje zout, de lepel suiker in een pannetje tot de boter gesmolten is. Haal het pannetje van het vuur en meng er in een keer de bloem onder. Je moet nu mengen tot je een deegje bekomt, dit terug op een laag vuurtje zetten tot dat je deegje van het pannetje loslaat terwijl je roert. Laat je deeg wat afkoelen tot lauwwarm. Voeg dan een ei toe en roer dit helemaal onder, daarna kan pas het volgende ei er bij (enzovoort en zo verder tot je alle vier de eieren hebt verwerkt).

Vul een spuitzak met een grote, gladde tip. Leg bakpapier op de bakplaat en spuit hier kleine bolletjes van het deeg op (iets kleiner dan een okkernoot). Veeg eens met een natte vinger over de bolletjes deeg, zodat er geen uitsteeksels meer zijn, die anders straks in de oven zouden bruinen of verbranden. De bolletjes kunnen nu 15 minuten in de oven. Na vijftien minuten prik je een gaatje in de soezen met een satestokje (zo worden ze niet zompig vanbinnen). Zet de oven op een kiertje en laat nog acht minuten in de oven nagaren. Haal de soezen uit de oven en laat ze afkoelen.

Klop de room stijf en voeg daarna, al kloppend, beetje per beetje de suiker toe. Vul een spuitzak (met tip die nog het meest weg heeft van een naald) met de slagroom. Injecteer de soezen met het slagroommengsel. (Het nip/tuck-gehalte van deze handeling is erg hoog!) Stapel de soezen piramidegewijs op een mooi bord en zet ter afkoeling/bewaring in de koelkast.

Voor de chocoladesaus laat je de chocolade, de suiker en de helft van de melk opwarmen in een pannetje totdat je een homogeen mengsel bekomt. Los, terwijl je wacht, de maizena op in de overgebleven melk. Doe het maizenamengsel bij het chocolademengsel in de pan, blijf goed roeren totdat de saus de gewenste dikte heeft.

Giet voor het serveren wat saus over de soezen. Doe de rest in een kannetje en serveer dit samen met het dessert

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Liske

Liske zegt:
Nou, Jacky ik wil je graag helpen. Klik bovenin de groene balk op recepten, dan op toevoegen en dan wordt je gevraagd om een account aan te maken(gratis) Voortaan kun jij nu ook recepten op deze site zetten! Succes.
Liske

Liske zegt:
Hallo Jackie: Recepten voeg je toe bij de recepten en niet bij de reacties!
jacky

jacky zegt:
ik heb hier een beter recept:

2 dl Melk of water
100 gr boter
100 gr bloem
4 eieren (1 ei weegt ±50 gram, de eidooier 20 gram en het eiwit 30 gram)

bij de meeste recepten is het zo dat de vaste producten de helft zijn van de vloeibare producten.

verwarm eerst de oven voor op 150 graden(hete lucht). doe de melk of water in een pannetje en breng dit aan de kook. Doe boter erbij en roer de boter vloeibaar zodat er een gelige substantie ontstaat. Zet het gas wat lager en doe de bloem er bij. Blijf door roeren tot dat het een groot plakkaat wordt(dus een grote vaste bol). Zet het gas uit en als het kan het pannetje op een andere pit. Laat dit afkoelen en pak een plateautje voor in de oven. Doe er bakfolie over en smeer dit in met boter. Dan is het pannetje wel afgekoeld doe er 1 ei in en meng de substantie tot dat het ei is opgenomen. Doe dit ook met de rest van de eieren. Doe dan de substantie in een spuitzak en spuit bolletjes van ongeveer een oog groot op de bakplaat. Als je vindt dat je genoeg hebt doe je de bakplaat in de oven. De eerste tien minuten mag je absoluut niet de oven open doen. Daarna kan je af en toe kijken of de soezen al goed zijn. Als je ze van melk hebt gemaakt zijn ze wat bruiniger als ze er uit moeten. Als ze uitgezet zijn en gaar zijn (maar niet al te gaar) haal je ze eruit.

et Voila de soezen zijn klaar.

succes!!
:)
:):):)
doortje

doortje zegt:
misschien een ei minder
joris

joris zegt:
ik heb dit recept geprobeerd, maar als ik die eieren in meng, dan wordt alles te vloeibaar, bij de derde ei ben ik gestopt, want het viel echt niet meer te spuiten, normaal gezien moet dat zo een meringue achtige stevigheid hebben, twas bijna vloeibaar :(. Denk dat er teveel vocht in dit recept zit ? wat minder water in doen ?