KookJij

Rode biet in zoetzure saus

Een heerlijk rode biet in zoetzure saus recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Groenten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: zelf bedacht
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Rode biet in zoetzure saus te bereiden

Verwijder wortelpuntjes en eventuele restjes loof van de bieten (NIET schillen). Schrob ze zeer grondig schoon onder stromend water. Doe de bieten in een pot en bedek ze geheel met water/azijn mengsel. Voeg kruidnagels, kaneel, laurierblad, bouillonblokjes, peper en zout toe. Laat de bieten gedurende minstens 1 uur zachtjes pruttelen (gaarheid testen met satéstokje). Neem de gaargekookte bieten uit het kookvocht en pel ze met een mesje (schil laat nu zeer makkelijk los). Zeef het kookvocht en laat het tot 2/3 inkoken. Snij ondertussen de gekookte bieten in kubusjes van grofweg 1 cm. Voeg aan het ingekookte, vocht naar smaak (proeven !) bruine suiker en ook wat honing toe, tot de gewenste zoet/zure smaak bereikt is. Bind het kookvocht met maïzena. Doe de bietenblokjes in de saus, warm eventueel nog voorzichtig even op. Voeg tenslotte de eveneens in blokjes gesneden appels toe en meng alles goed, onmiddellijk opdienen. Lekker met gekookte aardappelen en een stukje varkensvlees, gehakt of worst.

Mijn kookverhaal (Luc Lauriks)

Ik bedacht destijds dit recept om mijn zoon (toen ± 8 jaar) te verleiden om ook eens rode biet te proeven. Hij (en vele anderen blijkbaar) lustte dit eerst absoluut niet omwille van de "aarde"smaak die (zeker rauwe) biet heeft. Dit is een goede bereidingswijze om die smaak te laten verdwijnen. Hij heeft dit vele malen met smaak gegeten.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Kathleen

Kathleen zegt:
Super lekker recept.
Dank u
Anna

Anna zegt:
Lijkt me heerlijk!:D En dan met een gegratineerde aardappelpuree:D
Groetjes,
Anna
KookJij.