KookJij

Sambalan Goreng Udang

Gerechten met grote garnalen in pittige sauzen zijn zeer populair in Indonesie.
Recept van:
Bereidingstijd: 50 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Sambalan Goreng Udang te bereiden

  1. Maak een bumbu van de knoflook, uien, gemberrasp, serehstengel (alleen het wit), ketumbar en de lomboks, eventueel met een beetje rijstolie. Maak er een mooie homogene pasta van.
  2. Deze bumbu fruiten we aan in de wadjan in wat hete rijstolie tot de geuren goed loskomen.
  3. Dan doen we de garnalen er bij in batches van 10 en laten die in 10 minuten garen. Wel goed blijven roeren en omwerken. (Wellicht dat er bij iedere nieuwe batch wat olie bij moet)
  4. Op het laatst even alle garnalen in de wadjan doen om ze allemaal te verhitten en dan meteen op de bordjes doen en bedruppelen met limoensap. Geef er wat witte rijst bij.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Drink er warme thee bij of een koud glas bier.
Als er wijn wordt geschonken een frisse witte wijn schenken.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
BoZ,20180318,
Harry,Als het maar grote garnalen zijn.
Jan A.
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Ja, daar wilde ik ook balans in blijven houden bij dit gerecht :)
Het pittiger maken, dat is inderdaad gevaarlijk, het risico is inderdaad aanwezig dat je de andere smaken "om zeep" helpt. Dat is zeker jammer...

Maak je nog gebruik van een bepaalde soort garnalen? Gamba's of een ander soort? Of maakt het niet zoveel uit, als het maar grote garnalen zijn?
Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
BoZ,20180317,
Harry,Je zou inderdaad kunnen overwegen meer sambal te gebruiken IN dit gerecht.Maar:
1).Smaken verschillen
2).Wat er in zit kun je er niet meer uithalen
3).Het is mijn ervaring dat de smaak van de garnalen door erg veel sambal gemaskeerd wordt en dat vind ik jammer.Die subtiele smaak van de garnalen wil ik blijven proeven.
Er is wel een troost:Je kunt er zelf net zo veel sambal bij doen als je wilt.
Het zelfde geldt eigenlijk ook wel een beetje voor zout (en suiker)..
Selamat makan,
Jan Adriaan
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Oeh, pittig eten is wel 1 van mijn favorieten.
Denk dat ik andere pepers zou gebruiken, die iets pittiger zijn.