Een supereenvoudig, maar zeer smakelijk ovengerecht dat mijn oma al ver vóór de tweede wereldoorlog maakte, steevast op zondag. De reden daarvoor was de volgende: de meeste mensen hadden toen nog geen oven. Mijn oma ook niet. Daarom werd de thuis gevulde ovenschaal op zondag tegen het middaguur in de oven van de plaatselijke bakker gezet. Deze had toen nog een houtgestookte oven die hij zeven dagen per week op temperatuur moest houden omdat hij anders op maandagmorgen het brood niet gebakken kreeg. Na ruim een half uurtje was de ovenschotel gaar en kon deze weer bij de bakker worden opgehaald.
Het is een écht familierecept dat inmiddels al vier generaties van moeder op kind wordt doorgegeven. Naar de oorsprong kunnen we helaas alleen maar gissen, maar volgens mijn moeder werd mijn oma geïnspireerd door groepjes chinezen die kort na de 1e wereldoorlog regelmatig in het logiesbedrijf van mijn grootouders bleven overnachten. Deze chinezen reisden door het hele land allerlei evenementen af om pinda’s te verkopen. Die oosterse gasten kookten hun eigen potje en vermoedelijk heeft oma regelmatig gekeken wat ze allemaal aan het brouwen waren. We denken dat de naam ‘sjoelieboelie’ een fonetische weergave is van de omschrijving die de chinezen aan het gerecht gaven.
Recept
« Terug naar recepten
Sjoelieboelie
PT50M
Sjoelieboelie
Een heerlijk sjoelieboelie recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Peter Housmans
Bereidingstijd:
50 min
Personen:
1 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Rijst
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
5
Herkomst:
Onbekend
Bron:
mijn oma
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Sjoelieboelie te bereiden
Kook de rijst gaar.
Beboter intussen een diepe ovenschaal.
Kruid het gehakt naar smaak met peper en zout en bedek de bodem van de ovenschaal met het gehakt, ca. 1,5 cm dik. Druk het gehakt aan met een vork.
Snij de tomaten in schijven en bedek het gehakt hiermee. Kruid de tomaten met zout en peper.
Verdeel vervolgens de gekookte rijst over de tomaten tot de ovenschaal bijna tot aan de rand is gevuld. Strooi hierover royaal paneermeel en verdeel hierover klontjes boter.
Zet de ovenschotel in een oven die op ca. 200° C is voorverwarmd (ca 30 minuten, tot het korstje mooi goudbruin is. Het gehakt en de tomaten zijn dan gaar.
Neem bij het uitserveren iets van alle lagen uit de ovenschotel.
Als variatie op het origineel kan bijvoorbeeld ook zilvervliesrijst worden genomen. Voorts kan er halverwege de laag rijst ook nog een laag gebakken uienringen worden gedaan als variant. Naar smaak kan het gerecht na het opdienen op het bord nog wat pittiger gemaakt worden met bijvoorbeeld een beetje tabasco.
Een frisse salade of appelmoes doen het goed als begeleiding bij dit heerlijke gerecht.
Beboter intussen een diepe ovenschaal.
Kruid het gehakt naar smaak met peper en zout en bedek de bodem van de ovenschaal met het gehakt, ca. 1,5 cm dik. Druk het gehakt aan met een vork.
Snij de tomaten in schijven en bedek het gehakt hiermee. Kruid de tomaten met zout en peper.
Verdeel vervolgens de gekookte rijst over de tomaten tot de ovenschaal bijna tot aan de rand is gevuld. Strooi hierover royaal paneermeel en verdeel hierover klontjes boter.
Zet de ovenschotel in een oven die op ca. 200° C is voorverwarmd (ca 30 minuten, tot het korstje mooi goudbruin is. Het gehakt en de tomaten zijn dan gaar.
Neem bij het uitserveren iets van alle lagen uit de ovenschotel.
Als variatie op het origineel kan bijvoorbeeld ook zilvervliesrijst worden genomen. Voorts kan er halverwege de laag rijst ook nog een laag gebakken uienringen worden gedaan als variant. Naar smaak kan het gerecht na het opdienen op het bord nog wat pittiger gemaakt worden met bijvoorbeeld een beetje tabasco.
Een frisse salade of appelmoes doen het goed als begeleiding bij dit heerlijke gerecht.
Mijn kookverhaal (Peter Housmans)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
j.roos zegt:
nelleke zegt:
karin zegt:
Barbara Metz zegt:
Ga het maken en ook uitproberen als we bij de kinderen op visite zijn;weet wel zeker dat de kleinkids het ook lekker zullen vinden !:p:D
pietro1948 zegt:
lekkerbekske zegt:
beau09 zegt:
nelleke zegt:
lekkerbekske zegt: