Alweer een recept voor soezenbeslag zult U wel denken.
Maar dit is toch weer een afwijkend recept voor een wat zacht
deegbeslag.Minder melk geeft een krokanter beslag.
Door de wijze van bereiden noemt men dit ook wel een
"kookbeslag".
Recept
« Terug naar recepten
Soezenbeslag
PT45M
Soezenbeslag
Een heerlijk soezenbeslag recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
24 personen
Categorieën:
- > Brood - Gerecht
- > Taarten, gebak & ijs - Gebak
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
9
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Familie
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Soezenbeslag te bereiden
*Zet de oven aan op 200 graden celsius
*Zet een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur en doe daarin het water,de melk en het zout en de boter.
*Zodra de boter goed is gesmolten,pan van het vuur nemen
en alle bloem er ineens ingooien en goed roeren
*Zodra het een homogene massa is geworden de pan weer op het vuur zetten om het deeg te "drogen",dwz de bloem te garen.Wel goed blijven roeren net zolang totdat er
een bal deeg is ontstaan die "los ligt in de pan".Het deeg is nu zover dat het de eieren kan opnemen.
*Pan weer van het vuur halen en 1 voor 1 de eieren door
het beslag roeren tot de eieren volledig zijn opgenomen.
Voeg pas een volgend ei toe als het vorige ei volledig is opgenomen
*Bakpapier invetten met olie,boter oid en dan lichtjes bestuiven met bloem
*Kleine bolletjes spuiten op het bakpapier (of met 2 lepeltjes bolletjes deeg op het bakpapier afzetten).Wel afstand houden tussen de deegbolletjes.
*Dan de bakplaat in z'n geheel de oven in schuiven en deur
dicht doen.Bak het deeg af op 200 graden Celsius gedurende 25-30 minuten.
* Daarna de deur heel voor zichtig openen om te voorkomen dat het deeg in elkaar zakt.Dus de bakplaat ook in de oven laten staan tot volledige afkoeling een feit is.
*Zet een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur en doe daarin het water,de melk en het zout en de boter.
*Zodra de boter goed is gesmolten,pan van het vuur nemen
en alle bloem er ineens ingooien en goed roeren
*Zodra het een homogene massa is geworden de pan weer op het vuur zetten om het deeg te "drogen",dwz de bloem te garen.Wel goed blijven roeren net zolang totdat er
een bal deeg is ontstaan die "los ligt in de pan".Het deeg is nu zover dat het de eieren kan opnemen.
*Pan weer van het vuur halen en 1 voor 1 de eieren door
het beslag roeren tot de eieren volledig zijn opgenomen.
Voeg pas een volgend ei toe als het vorige ei volledig is opgenomen
*Bakpapier invetten met olie,boter oid en dan lichtjes bestuiven met bloem
*Kleine bolletjes spuiten op het bakpapier (of met 2 lepeltjes bolletjes deeg op het bakpapier afzetten).Wel afstand houden tussen de deegbolletjes.
*Dan de bakplaat in z'n geheel de oven in schuiven en deur
dicht doen.Bak het deeg af op 200 graden Celsius gedurende 25-30 minuten.
* Daarna de deur heel voor zichtig openen om te voorkomen dat het deeg in elkaar zakt.Dus de bakplaat ook in de oven laten staan tot volledige afkoeling een feit is.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Baktbakker henny zegt:
Als je 1/2 melk en 1/2 water gebruik wordt de soes donkerde van kleur, zonder dat ze bitter worden. Gebruik je alleen water dan eerder uit de oven halen
Pieter zegt:
linde27 zegt:
linde27 zegt:
deuxchapeaux zegt:
Groetjes,JanA:?
doriet zegt:
als minder melk een krokanter deeg geeft waarom dan niet de melk door water vervangen?Ik ken alleen maar soezendeeg met boter eieren bloem en water. Groeten D.Janssen
Bianca zegt: