KookJij

Soezenbeslag

Een heerlijk soezenbeslag recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 24 personen
Categorieën:
  1. > Brood - Gerecht
  2. > Taarten, gebak & ijs - Gebak
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Soezenbeslag te bereiden

*Zet de oven aan op 200 graden celsius
*Zet een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur en doe daarin het water,de melk en het zout en de boter.
*Zodra de boter goed is gesmolten,pan van het vuur nemen
en alle bloem er ineens ingooien en goed roeren
*Zodra het een homogene massa is geworden de pan weer op het vuur zetten om het deeg te "drogen",dwz de bloem te garen.Wel goed blijven roeren net zolang totdat er
een bal deeg is ontstaan die "los ligt in de pan".Het deeg is nu zover dat het de eieren kan opnemen.
*Pan weer van het vuur halen en 1 voor 1 de eieren door
het beslag roeren tot de eieren volledig zijn opgenomen.
Voeg pas een volgend ei toe als het vorige ei volledig is opgenomen
*Bakpapier invetten met olie,boter oid en dan lichtjes bestuiven met bloem
*Kleine bolletjes spuiten op het bakpapier (of met 2 lepeltjes bolletjes deeg op het bakpapier afzetten).Wel afstand houden tussen de deegbolletjes.
*Dan de bakplaat in z'n geheel de oven in schuiven en deur
dicht doen.Bak het deeg af op 200 graden Celsius gedurende 25-30 minuten.
* Daarna de deur heel voor zichtig openen om te voorkomen dat het deeg in elkaar zakt.Dus de bakplaat ook in de oven laten staan tot volledige afkoeling een feit is.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Alweer een recept voor soezenbeslag zult U wel denken.
Maar dit is toch weer een afwijkend recept voor een wat zacht
deegbeslag.Minder melk geeft een krokanter beslag.
Door de wijze van bereiden noemt men dit ook wel een
"kookbeslag".

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Bianca

Bianca zegt:
Her gaat bij mij allemaal goed tot de tijd om is van de oven. Dan springt de oven uit en zakt me hele soes in. Iemand een idee wat dit kan zijn......
Baktbakker henny

Baktbakker henny zegt:
Tip:
Als je 1/2 melk en 1/2 water gebruik wordt de soes donkerde van kleur, zonder dat ze bitter worden. Gebruik je alleen water dan eerder uit de oven halen
fokke123

fokke123 zegt:
Jan je hebt helemaal gelijk. fokke
:?
Pieter

Pieter zegt:
In plaats van bakken in de oven, kun je ook met een ijsknijper kleine bolletjes frituren, na afkoelen vullen met slagroom en bestuiven met poedersuiker.:D
linde27

linde27 zegt:
Ja, gewoon de boter er bij in smelten en dit recept komt uit de Nederlandse bakkers opleiding.
linde27

linde27 zegt:
Ja, gewoon de boter er bij in smelten en dit recept komt uit de Nederlandse bakkers opleiding.
Cas Hoogeveen

Cas Hoogeveen zegt:
Moet de boter niet gelijk met het water,melk,en zout in de pan?:)
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Beste Doriet,over smaak valt niet te twisten.Ik heb liever een minder krokant deeg,omdat het minder snel uitdroogt en soepeler is te hanteren.
Groetjes,JanA:?
doriet

doriet zegt:
Beste Jan,
als minder melk een krokanter deeg geeft waarom dan niet de melk door water vervangen?Ik ken alleen maar soezendeeg met boter eieren bloem en water. Groeten D.Janssen