Recept
« Terug naar recepten
Stoofpot van kip en oude Geuze
PT105M
Stoofpot van kip en oude Geuze
Dit gerecht lijkt een beetje op coq au vin, maar in plaats van rode wijn gaat de champagne onder de bieren, een licht zurige, sprankelende Geuze, in de pot.
Recept van:
Erwin Elens
Bereidingstijd:
105 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
hln
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Stoofpot van kip en oude Geuze te bereiden
- Snijd met een scherp mes de bouten van de kip in tweeën. Haal de kippenborst van het karkas en verdeel ze in vier stukken.
Smelt een klontje boter in een grote stoofpot, op een matig vuur. Kleur de borststukken en bouten aan alle zijden goudbruin; reken op 5 à 7 minuten. Kruid ze met peper en zout.
Schep de kip uit de pot en houd ze warm.
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in het braadvet van de kip.
Voeg de spekjes toe en laat ze meebakken.
Strooi de bloem over de uien en het spek, dat bindt straks de saus. Roer goed door en laat zo'n 5 minuutjes meestoven op een matig vuur, tot de bloemsmaak eruit is.
Bind wat peterseliestelen, een paar blaadjes laurier en wat takjes tijm met een keukentouwtje bijeen tot een bouquet garni.
Leg de stukken kip terug in de pot, samen met het bouquet garni. Vergeet zeker niet de jus die uit het vlees is gelopen.
Giet de geuze bij de kip.
Bestrijk de sneetjes peperkoek met een laag mosterd en leg ze bij het vlees.
Zet het deksel op de pot en laat anderhalf uur op een zacht vuurtje pruttelen. Proef en voeg eventueel extra versgemalen peper en zout toe.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout.
Giet royaal veel saus bij de kip, en geef er een toefje tuinkers bij, of wat kropsla.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Nadine zegt:
Hilde Dumont zegt:
Erwin Elens zegt:
http://www.alabecasse.com/nl/
Anna Koudys zegt:
Erwin Elens zegt: