Recept
« Terug naar recepten
Stoofvlees met frieten
PT120M
Stoofvlees met frieten
Er bestaat geen twijfel over: stoofvlees-friet is wat de Vlaming het allerliefste eet. Van weinig gerechten bestaan zo veel verschillende recepten, al blijven de succesingrediënten onveranderd: blokjes rundsvlees, een bruin biertje, de onvermijdelijke boterham met mosterd, stroop en een portie geduld.
Recept van:
Erwin Elens
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
hln
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Stoofvlees met frieten te bereiden
- Laat het vlees een halfuur van tevoren op kamertemperatuur komen.
Schil de aardappelen en snij ze in frieten van gelijke dikte.
Verhit de friteuse op 140 °C.
Pocheer de frieten tot ze gaar zijn tot in de kern. Laat ze uitlekken en afkoelen op een keukendoek.
Pel de uien en snipper ze grof.
Smelt een klontje boter in een grote stoofpot op een matig vuur. Stoof er de uien in. Roer en laat ze niet bruinbakken.
Smelt ondertussen in een braadpan een klontje boter op een stevig vuur.
Schroei er de stukken vlees in tot ze een goudbruin korstje hebben. Kruid tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Doe het vlees in de stoofpot met de uien. Giet het bier in de braadpan met de vleesaanbaksels en roer ze met een houten lepel los, terwijl het bier aan de kook gaat.
Giet de inhoud van de pan bij het stoofvlees.
Bind de laurier, tijm en peterselie samen met een eindje keukentouw, en voeg toe. Doe er de kruidnagel en de appel-perenstroop bij.
Besmeer de boterhammen royaal met scherpe mosterd. Leg de boterhammen in de pot, boven op het vlees, de besmeerde zijde naar onderen. Laat op zijn minst anderhalf uur zacht stoven onder deksel; de gaartijd is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.
Maak de witloofsla kort voor het serveren, zodat ze fris en knapperig blijft.
Verwijder het taaie 'kontje' uit elke stronk en snipper het witloof heel fijn.
Meng er een beetje mayonaise onder; begin met een eetlepel en voeg dan eventueel nog wat extra toe. Werk af met een scheutje natuurazijn, peper van de molen en zout.
Haal het kruidentuiltje uit het stoofvlees.
Giet er een klein scheutje natuurazijn bij en roer voorzichtig om.
Proef en voeg naar smaak peper van de molen en een snuifje zout toe.
Bak de frieten een tweede keer, op 180 °C, tot ze goudbruin en krokant zijn. Strooi er naar smaak een beetje zout overheen.
Dien het stoofvlees op met de versgebakken frieten, de witloofsla en extra mayonaise.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Anna Koudys zegt:
Anna Koudys zegt: