Recept
« Terug naar recepten
Suikerbrood
PT140M
Suikerbrood
Een heerlijk suikerbrood recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Katrien Permentier
Bereidingstijd:
140 min
Personen:
4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Suikerbrood te bereiden
Maak eerst een voordeegje: meng het water, de gecondenseerde melk, de eidooiers en de gist. Voeg er een beetje van de bloem aan toe. Zet even afgedekt weg.
Stort de rest van de bloem op de werktafel en maak een bloemkring.
Strooi de suiker op de rand, en leg het zout aan de buitenkant van de bloemkring.
Snij de malse boter in blokjes en leg op de bloemrand.
Giet het voordeeg in het midden van de bloemkring.
Werk met je vingertoppen van binnen naar buiten en meng alles door elkaar.
Voeg als laatste het zout en de boter toe en kneed intensief 10 minuten tot een soepel deeg.
Dek het deeg af met een handdoek of plastic folie en laat een kwartiertje rijzen.
Snij 2 stukjes deeg van 120 g af, bol op en hou apart.
Meng de parelsuiker onder het resterende deeg en verdeel het deeg in twee stukken. Bol beide deegstukken op en maak ze wat ovaal.
Rol de bolletjes deeg zonder suiker uit en drapeer ze als een jasje rond de gesuikerde deegbollen. Zorg ervoor dat deegnaad onderaan zit.
Leg de broden op een bakplaat met bakpapier.
Laat een uur rijzen. Doreer met losgeklopt eigeel en scheutje melk een eerste keer na 15 minuten.
Na 30 minuten opnieuw doreren. Snij het deeg aan de bovenkant met scherp mesje in en leg in het gootje enkele stukjes parelsuiker en laat verder rijzen
Verwarm de oven op 200°C en bak het suikerbrood in 35 minuten goudbruin.
TIP:
Parelsuiker heb je in verschillende groottes, en wordt uitgedrukt met een P, bijvoorbeeld P5. Hoe hoger het getal, hoe dikker de stukjes suiker zijn. Wie wil kan altijd een maatje kleiner nemen.
Je kan het deeg ook maken zonder een voordeegje. Omdat ik het graag gemakkelijk maak, werk ik zonder voordeeg. Heb je ruim de tijd, dan zou ik aanraden om het recept met voordeegje te volgen.
Voor dit recept kan je zowel gecondenseerde als geëvaporeerde melk gebruiken.
Stort de rest van de bloem op de werktafel en maak een bloemkring.
Strooi de suiker op de rand, en leg het zout aan de buitenkant van de bloemkring.
Snij de malse boter in blokjes en leg op de bloemrand.
Giet het voordeeg in het midden van de bloemkring.
Werk met je vingertoppen van binnen naar buiten en meng alles door elkaar.
Voeg als laatste het zout en de boter toe en kneed intensief 10 minuten tot een soepel deeg.
Dek het deeg af met een handdoek of plastic folie en laat een kwartiertje rijzen.
Snij 2 stukjes deeg van 120 g af, bol op en hou apart.
Meng de parelsuiker onder het resterende deeg en verdeel het deeg in twee stukken. Bol beide deegstukken op en maak ze wat ovaal.
Rol de bolletjes deeg zonder suiker uit en drapeer ze als een jasje rond de gesuikerde deegbollen. Zorg ervoor dat deegnaad onderaan zit.
Leg de broden op een bakplaat met bakpapier.
Laat een uur rijzen. Doreer met losgeklopt eigeel en scheutje melk een eerste keer na 15 minuten.
Na 30 minuten opnieuw doreren. Snij het deeg aan de bovenkant met scherp mesje in en leg in het gootje enkele stukjes parelsuiker en laat verder rijzen
Verwarm de oven op 200°C en bak het suikerbrood in 35 minuten goudbruin.
TIP:
Parelsuiker heb je in verschillende groottes, en wordt uitgedrukt met een P, bijvoorbeeld P5. Hoe hoger het getal, hoe dikker de stukjes suiker zijn. Wie wil kan altijd een maatje kleiner nemen.
Je kan het deeg ook maken zonder een voordeegje. Omdat ik het graag gemakkelijk maak, werk ik zonder voordeeg. Heb je ruim de tijd, dan zou ik aanraden om het recept met voordeegje te volgen.
Voor dit recept kan je zowel gecondenseerde als geëvaporeerde melk gebruiken.