Recept
« Terug naar recepten
Swabische aardappelsalade
PT60M
Swabische aardappelsalade
Een heerlijk swabische aardappelsalade recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
3 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
Duitsland
Keuken:
Europese
Bron:
Duitse nicht
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Swabische aardappelsalade te bereiden
Borstel de aardappelen onder de koude kraan schoon.
Doe de aardappelen in een pan en giet er water bij tot ze net onder staan. Voeg geen zout toe.
Kook de aardappelen met een deksel op de pan in circa 20 minuten gaar. Giet daarna het kookwater van de aardappelen af. Vul de pan met koud water en laat de aardappelen daar in afkoelen tot ze hanteerbaar zijn.
Intussen:
Snijd het spek zeer fijn en bak het in een droge koekenpan zachtjes uit.
Pel de ui, snipper 'm fijn en doe de uiensnippers bij het spek in de koekenpan.
Bak verder tot de uiensnippers glazig (niet bruin) zijn en voeg daarna het water en de bouillonblokjes toe.
Roer in de koekenpan tot de bouillonblokjes opgelost zijn en zet daarna de hittebron uit
Klop in een kommetje de azijn, olie en mosterd met een vork door elkaar.
Verder (als de aardappelen vast te pakken zijn):
Pel de aardappelen en snijd ze in plakken.
Leg de (lauw-warme) aardappelplakken in een schaal en bestrooi ze (niet te zuinig) met (vers gemalen) peper.
Giet het azijn / olie mengsel bij het spek, de uien en de bouillon in de koekenpan.
Maak de inhoud van de koekenpan al roerend lauw-warm en giet het mengsel daarna over de aardappelplakken in de schaal.
Dek de schaal af en laat de aardappelsalade circa een uur staan (bij kamertemperatuur is gebruikelijk - maar dat is niet altijd aan te raden. Tip: Zet de schaal in koelkast als het erg warm is of als de salade langer dan enkele uren voor consumptie gemaakt wordt).
Circa een uur later:
Schep de salade voorzichtig om, dek 'm weer af en wacht nog een uur.
Tip: De salade is het lekkerst op kamertemperatuur. Haal hem - als hij in de koelkast bewaard wordt - daar een half uur voor gebruik uit).
Doe de aardappelen in een pan en giet er water bij tot ze net onder staan. Voeg geen zout toe.
Kook de aardappelen met een deksel op de pan in circa 20 minuten gaar. Giet daarna het kookwater van de aardappelen af. Vul de pan met koud water en laat de aardappelen daar in afkoelen tot ze hanteerbaar zijn.
Intussen:
Snijd het spek zeer fijn en bak het in een droge koekenpan zachtjes uit.
Pel de ui, snipper 'm fijn en doe de uiensnippers bij het spek in de koekenpan.
Bak verder tot de uiensnippers glazig (niet bruin) zijn en voeg daarna het water en de bouillonblokjes toe.
Roer in de koekenpan tot de bouillonblokjes opgelost zijn en zet daarna de hittebron uit
Klop in een kommetje de azijn, olie en mosterd met een vork door elkaar.
Verder (als de aardappelen vast te pakken zijn):
Pel de aardappelen en snijd ze in plakken.
Leg de (lauw-warme) aardappelplakken in een schaal en bestrooi ze (niet te zuinig) met (vers gemalen) peper.
Giet het azijn / olie mengsel bij het spek, de uien en de bouillon in de koekenpan.
Maak de inhoud van de koekenpan al roerend lauw-warm en giet het mengsel daarna over de aardappelplakken in de schaal.
Dek de schaal af en laat de aardappelsalade circa een uur staan (bij kamertemperatuur is gebruikelijk - maar dat is niet altijd aan te raden. Tip: Zet de schaal in koelkast als het erg warm is of als de salade langer dan enkele uren voor consumptie gemaakt wordt).
Circa een uur later:
Schep de salade voorzichtig om, dek 'm weer af en wacht nog een uur.
Tip: De salade is het lekkerst op kamertemperatuur. Haal hem - als hij in de koelkast bewaard wordt - daar een half uur voor gebruik uit).