Recept
« Terug naar recepten
Tarte Tatin van Appels
PT45M
Tarte Tatin van Appels
Aan dit recept is het wereldberoemde verhaal gekoppeld van de zusters Tatin (Stéphanie en Caroline) van het gekijknamige Hotel in Lamotte-Beuvron, dat zo'n 160 km ten zuiden van Parijs ligt. Wat was er gebeurd? Welnu de appels hadden veel te lang gebakken in de caramel met boter. Om te redden wat er te redden viel werd het deeg op de vulling gelegd en voorts in de oven geschoven om het deeg te garen. Toen het uit de oven kwam en gekeerd werd, werd het alsnog als dessert aan de gasten opgediend. Die vonden het unaniem een lekker stuk taart. Dit verhaal kreeg bekendheid omdat de grote culinair schrijver van toen, Curnonsky rond 1900, dit verhaal publiceerde in de Parijse kranten.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
Familie
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Tarte Tatin van Appels te bereiden
- Laat 200 gram suiker in 50 cc water smelten en carameliseren op een matig hoog vuur en voeg dan 6 eetlepels roomboter toe en roer dat goed door, zodat de boter geheel wordt opgenomen in de suiker.
- Voeg 2 theelepels kaneel toe en 2 theelepels vanille extract en een mespunt zout, roer goed door.
- De gevierendeelde appels in de citroensap leggen en vervolgens met de bolle kant in de caramel steken. Kook de appels zo gedurende 8 minuten en bedek ze dan met de schijf bladerdeeg.
- Zet dit geheel in de voorverwarmde oven. (200 graden Celsius)
- Laat ietsje afkoelen en schuif de appeltaart omgekeerd op een schotel. Serveer nog warm met vanille-ijs en een dotje slagroom.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Drink hierbij een zoete Elzasser of Duitse wijn bv.