Recept
« Terug naar recepten
Tarte Tatin van Vijgen en Stilton
PT50M
Tarte Tatin van Vijgen en Stilton
Een heerlijk tarte tatin van vijgen en stilton recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
50 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Familie
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Tarte Tatin van Vijgen en Stilton te bereiden
*Zet de oven aan op 180 graden Celsius
*Verhit de roomboter in de bakpan en doe daar de suiker in en start met het bruinen van de boter met de suiker.Leg daar in de halve vijgen met sneevlak naar beneden.Bak ze op laag vuur lekker door.
*Ondertussen staat in een klein saus pannetje de port tot de helft in te koken.Zodra dat het geval is doe dan de port bij de vijgen massa en kook nog even door.
*Stort de massa in een ovenschaal en verdeel de massa goed over de bodem.
*Doe daar de lap bladerdeeg op en "stop de vijgen lekker in",zoals je een kind lekker instopt in bed.
*Prik met een vork met dikke tanden gaatjes in het deeg (deels om luchtbubbels te voorkomen en deels om vloeistof-damp te laten ontsnappen.Na zo'n 20 minuten zal het deeg goudbruin zijn en dan mag de schotel uit de oven.
*Laat afkoelen,keer de taart om en strooi de kaas er over. heen
*Verhit de roomboter in de bakpan en doe daar de suiker in en start met het bruinen van de boter met de suiker.Leg daar in de halve vijgen met sneevlak naar beneden.Bak ze op laag vuur lekker door.
*Ondertussen staat in een klein saus pannetje de port tot de helft in te koken.Zodra dat het geval is doe dan de port bij de vijgen massa en kook nog even door.
*Stort de massa in een ovenschaal en verdeel de massa goed over de bodem.
*Doe daar de lap bladerdeeg op en "stop de vijgen lekker in",zoals je een kind lekker instopt in bed.
*Prik met een vork met dikke tanden gaatjes in het deeg (deels om luchtbubbels te voorkomen en deels om vloeistof-damp te laten ontsnappen.Na zo'n 20 minuten zal het deeg goudbruin zijn en dan mag de schotel uit de oven.
*Laat afkoelen,keer de taart om en strooi de kaas er over. heen
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
*Geef er eventueel wat opgeleukte room bij.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
deuxchapeaux zegt:
De vergisting van suiker naar alcohol stopt vanzelf als het alcohol percentage te hoog wordt.
Bij versterkte wijnen (de uitdrukking zegt het al)wordt bij de gistende druiven-massa alcohol bijgegooid,met het gevolg dat de vergisting stopt terwijl er nog suiker in de most zit.Dit zie je bij port,sherry en Banyuls bijv.
Wel allemaal zoete wijnen,maar tgv verschillende processen.
Met vr.gr.
Jan A.:?
deuxchapeaux zegt:
Banyuls is een versterkte wijn -dus zoetig -uit Zuid West Frankrijk (tegen de Pyreneeen aan).Gaat goed met chocola,sommige kaen en bepaalde soorten vruchten (zoals vijgen en dadels).
Met vr.Gr.
Jan A.:)
deuxchapeaux zegt:
Grtjs,
Jan A:)