Recept
« Terug naar recepten
Tartiflette: Frans Alpengerecht
PT45M
Tartiflette: Frans Alpengerecht
Ook weer een gerecht wat al heel lang op mijn bucket-list staat om een
keer te maken. Dus toen ik deze Relblochon kaas tegenkwam wist ik het
meteen. Reblochon is de kaas die in het authentieke recept gebruikt
wordt maar je kunt natuurlijk ook Camembert of een anders soort kaas
gebruiken.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
Frankrijk.nl en Reblochon.fr (aangepast, en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd)
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Tartiflette: Frans Alpengerecht te bereiden
- Schil de aardappelen, snij ze in schijfjes en kook ze kort tot beetgaar.
- Verwarm de oven op 200°C.
- Snipper de uien en de knoflook en fruit deze in een beetje olijfolie in de koekenpan. Voeg de spekjes toe en laat al roerende nog circa 5 min doorbakken.
- Voeg de wijn toe en laat het geheel zachtjes doorkoken totdat de wijn is verdampt.
- Snijd de Reblochon overlangs doormidden.
- Vul de ovenschaal met het uien/knoflook-spekmengsel en daaroverheen de aardappelschijfjes.
- Bestrooi met peper, zout (niet echt nodig want de spekjes bevatten al genoeg zout) en nootmuskaat, en smeer dan de crème-fraîche over het geheel en eindig met de Reblochon helften. (korst naar boven).
- Zet de schaal 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)
In het ene recept moet de korst van de kaas naar boven, in het andere juist weer naar beneden en weer een ander recept snijd de kaas in plakjes. Ik herinner me dat ik ooit eens ergens gelezen heb dat de korst naar boven moet zodat je wanneer je de korst niet mee wilt eten, je die er op deze manier makkelijker vanaf kunt halen. De korst is overigens gewoon eetbaar.