Recept
« Terug naar recepten
Tong van Rund of Varken
PT240M
Tong van Rund of Varken
De slager geeft dit praktisch nooit op voorraad.Bestellen dus.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
240 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
Belgische vriendin
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Tong van Rund of Varken te bereiden
*Kook de tongen 2/1/2 uur in het weekwater met de prei,selderij en grote uien.
*Nu de tongen in ijskoud water dompelen en de boveste huid van de tong afpellen.
*Fruit in een grote pan met dikke bodem de sjalotten aan met de look in de roomboter tot ze glazig zien.Doe er dan de tongen bij en bak die ook aan tot ze een kleurtje krijgen.
*Nu wordt de cider toegevoegd,de azijn,de rozijnen en bessengelei.Vervolgens het thijm poeder en het laurierblaadje plus veel peper en niet te veel zout.Breng dit weer aan de kook,zet vuur laag en laat weer 2-3 uur zachtjes sudderen met deksel er op.
*Dan deksel er af en nog eens 30 minuten laten pruttelen.
*Haal de tong eruit,houd warm
*Kook de saus in tot de helft en dan verder in laten dikken met een rouxtje van 20 gram boter en 20 gram bloem.Doe er nog lepels bessengelei door.
*Nu de tongen in ijskoud water dompelen en de boveste huid van de tong afpellen.
*Fruit in een grote pan met dikke bodem de sjalotten aan met de look in de roomboter tot ze glazig zien.Doe er dan de tongen bij en bak die ook aan tot ze een kleurtje krijgen.
*Nu wordt de cider toegevoegd,de azijn,de rozijnen en bessengelei.Vervolgens het thijm poeder en het laurierblaadje plus veel peper en niet te veel zout.Breng dit weer aan de kook,zet vuur laag en laat weer 2-3 uur zachtjes sudderen met deksel er op.
*Dan deksel er af en nog eens 30 minuten laten pruttelen.
*Haal de tong eruit,houd warm
*Kook de saus in tot de helft en dan verder in laten dikken met een rouxtje van 20 gram boter en 20 gram bloem.Doe er nog lepels bessengelei door.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
*Dien op met gekookte aardappels of puree en geef daarbij een rinse appelmoes en gekookte peertjes.