Recept
« Terug naar recepten
Vlaamse runderstoofschotel
PT180M
Vlaamse runderstoofschotel
Een heerlijk vlaamse runderstoofschotel recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bert Allers
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
6-8 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
7
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
Slow Cooking
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Vlaamse runderstoofschotel te bereiden
Verhit de boter in een grote koekenpan en bak hierin de spekblokjes tot ze knapperig zijn.
Haal ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart. Voeg de ui en bak ze afgedekt 20 min. op laag vuur.
Roer de suiker erdoor, draai het vuur wat hoger en roer de uien om tot ze karameliseren.
Doe ze in een zeef, leg hem boven een kom en druk met de bolle kant van een lepel zoveel mgelijk vet uit de uien.
Doe de uien in een diepe ovenschaal(bewaar het vet).
Verwarm de oven voor op 160 graden C.
Meng de bloem met wat flink wat zout en peper en wentel de vleesblokjes hierdoor.
Verhit wat opgevangen vet van de uien in de koekenpan en bak de vleesblokjes met enkele tegelijk rondom goudbruin.
Voeg ze toe aan de ovenschaal met de uien.
Schenk de rode wijn-azijn in de koekenpan en schraap de aanzetsels van bodem los.
Voeg 2,5 dl bier toe en breng dit aan de kook.
Voeg de inhoud van de koekenpan toe aan de ovenschaal.
Voeg de spekjes, tijm en laurier toe.
Schenk zoveel bier in de ovenschaal dat het vlees er krap mee bedekt is.
Besmeer de snede brood aan één kant dik met mosterd en leg ze met de mosterdkant omlaag op het vlees.
Vouw een dubbel vel aluminiumfolie over de ovenschaal.
Braad de stoofschotel 2 uur in de oven.
Verwijder de sneden brood.
Breng de stoofschotel op smaak met driekwart van de peterselie en wat zout en peper.
Strooi vlak voor het serveren de rest van de peterselie erover.
Haal ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart. Voeg de ui en bak ze afgedekt 20 min. op laag vuur.
Roer de suiker erdoor, draai het vuur wat hoger en roer de uien om tot ze karameliseren.
Doe ze in een zeef, leg hem boven een kom en druk met de bolle kant van een lepel zoveel mgelijk vet uit de uien.
Doe de uien in een diepe ovenschaal(bewaar het vet).
Verwarm de oven voor op 160 graden C.
Meng de bloem met wat flink wat zout en peper en wentel de vleesblokjes hierdoor.
Verhit wat opgevangen vet van de uien in de koekenpan en bak de vleesblokjes met enkele tegelijk rondom goudbruin.
Voeg ze toe aan de ovenschaal met de uien.
Schenk de rode wijn-azijn in de koekenpan en schraap de aanzetsels van bodem los.
Voeg 2,5 dl bier toe en breng dit aan de kook.
Voeg de inhoud van de koekenpan toe aan de ovenschaal.
Voeg de spekjes, tijm en laurier toe.
Schenk zoveel bier in de ovenschaal dat het vlees er krap mee bedekt is.
Besmeer de snede brood aan één kant dik met mosterd en leg ze met de mosterdkant omlaag op het vlees.
Vouw een dubbel vel aluminiumfolie over de ovenschaal.
Braad de stoofschotel 2 uur in de oven.
Verwijder de sneden brood.
Breng de stoofschotel op smaak met driekwart van de peterselie en wat zout en peper.
Strooi vlak voor het serveren de rest van de peterselie erover.
bertal zegt:
Nee je hoeft niet meer boter te gebruiken.
zoals je ziet doe je er spekblokjes bij en heb je genoeg vet in de pan.
succes :);)
m.v.g. Bert Allers