Recept
« Terug naar recepten
Waterzooi met kip
PT60M
Waterzooi met kip
Een heerlijk waterzooi met kip recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Inge Deyck
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Waterzooi met kip te bereiden
Maak de groenten schoon. Snij het wit van de prei in ringen, de stelen van de selder in stukjes, hak de peterselieblaadjes fijn (hou de steeltjes apart). Verdeel één wortel in schijfjes en snij 1 ui fijn. Gooi de rest niet weg dat gebruiken we om de kip in te koken; de fijngesneden groenten gebruiken we op het einde van de bereiding. Schik de tweede ui en prik er de kruidnagels in.
Leg de kippen samen met de ui, het groen van de prei, de selderbladeren, de peterseliestengels en de tweede wortel samen in een grote pot en schenk er water bij tot alles onder staat. Kruid met peper, zout, bouillonblokjes, tijm en laurier en laat alles ongeveer 25 à 35 min. koken, tot het vlees van het karkas loskomt.
Haal de kippen uit het kookvocht, laat even afkoelen. Ontvel de kip en haal het vlees van de karkassen en de bouten.
Zeef het kookvocht (bouillon) en hou het apart. Stoof de fijngesneden groenten even aan in wat boter (30 g). Voeg de stukken kip en de gezeefde bouillon bij. Laat alles 10 min. op een zacht vuur garen.
Meng 50 g boter met de bloem tot een roux. Voeg de roux bij de waterzooi en roer om tot alles indikt. Voeg er de room bij. Breng op smaak met peper en zout.
Bestrooi de waterzooi met de fijngehakte peterselie en dien ze op met gekookte aardappelen.
Leg de kippen samen met de ui, het groen van de prei, de selderbladeren, de peterseliestengels en de tweede wortel samen in een grote pot en schenk er water bij tot alles onder staat. Kruid met peper, zout, bouillonblokjes, tijm en laurier en laat alles ongeveer 25 à 35 min. koken, tot het vlees van het karkas loskomt.
Haal de kippen uit het kookvocht, laat even afkoelen. Ontvel de kip en haal het vlees van de karkassen en de bouten.
Zeef het kookvocht (bouillon) en hou het apart. Stoof de fijngesneden groenten even aan in wat boter (30 g). Voeg de stukken kip en de gezeefde bouillon bij. Laat alles 10 min. op een zacht vuur garen.
Meng 50 g boter met de bloem tot een roux. Voeg de roux bij de waterzooi en roer om tot alles indikt. Voeg er de room bij. Breng op smaak met peper en zout.
Bestrooi de waterzooi met de fijngehakte peterselie en dien ze op met gekookte aardappelen.
Mijn kookverhaal (Inge Deyck)
Lekker op een koude winterdag.