Recept
« Terug naar recepten
Witlof met Ham
PT40M
Witlof met Ham
Een heerlijk witlof met ham recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Els Meeuwsen
Bereidingstijd:
40 min
Personen:
2 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Groenten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
5
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
Susan Herrmann Loomis
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Witlof met Ham te bereiden
Snijd het achterste stronkje van de witlof,evt. lelijke blaadjes verwijderen.
Kook ze in ong.12 min gaar of in de magnetron (blijven ze mooier) 5 min. op vol vermogen.
Verwarm de oven voor op 230°C/gasoven op 9.
Breng de melk samen met het laurierblaadje op een matig vuur aan de kook in de pan met zware bodem. Haal de pan van het vuur, leg het deksel erop en laat de melk tenminste 10 minuten staan.
Verwijder het laurierblaadje.
Smelt de boter in een middelgrote pan met zware bodem en klop er, als de boter bruist, de bloem door. Laat het mengsel tenminste 2 minuten garen.
Klop er de melk door en blijf kloppen tot het mengsel zo dik is dat het op de achterkant van een eetlepel blijft hangen.
Dit duurt ± 8 minuten.
Breng de saus op smaak met peper en zout en haal de pan van het vuur.
Bestrooi de witlof met wat wat zout.
Leg de ham op het werkvlak en rol de stuikjes elk in een plak ham.
Leg de rolletjes in een braadslle of ovenschaal met de 'naad' naar beneden, zodat ze niet uitrollen.
Giet er de béchamelsaus over op zo'n manier dat alle witlofrolletjes bedekt zijn.
Strooi er de geraspte kaas over en bak de rolletjes ± 30 minuten in het midden van de oven, tot de kaas goudbruin en het gerecht door en door warm is.
Haal uit de oven en serveer deze direct.
Kook ze in ong.12 min gaar of in de magnetron (blijven ze mooier) 5 min. op vol vermogen.
Verwarm de oven voor op 230°C/gasoven op 9.
Breng de melk samen met het laurierblaadje op een matig vuur aan de kook in de pan met zware bodem. Haal de pan van het vuur, leg het deksel erop en laat de melk tenminste 10 minuten staan.
Verwijder het laurierblaadje.
Smelt de boter in een middelgrote pan met zware bodem en klop er, als de boter bruist, de bloem door. Laat het mengsel tenminste 2 minuten garen.
Klop er de melk door en blijf kloppen tot het mengsel zo dik is dat het op de achterkant van een eetlepel blijft hangen.
Dit duurt ± 8 minuten.
Breng de saus op smaak met peper en zout en haal de pan van het vuur.
Bestrooi de witlof met wat wat zout.
Leg de ham op het werkvlak en rol de stuikjes elk in een plak ham.
Leg de rolletjes in een braadslle of ovenschaal met de 'naad' naar beneden, zodat ze niet uitrollen.
Giet er de béchamelsaus over op zo'n manier dat alle witlofrolletjes bedekt zijn.
Strooi er de geraspte kaas over en bak de rolletjes ± 30 minuten in het midden van de oven, tot de kaas goudbruin en het gerecht door en door warm is.
Haal uit de oven en serveer deze direct.
Mijn kookverhaal (Els Meeuwsen)
Heerlijk met een verse aardappelpuree.