Recept
« Terug naar recepten
Witlofcroissant met kaassausje
PT60M
Witlofcroissant met kaassausje
Een heerlijk witlofcroissant met kaassausje recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Willy Delcart
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Voorgerechten - Warm
- > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
SOS Piet en mezelf
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Witlofcroissant met kaassausje te bereiden
1. Bak het witlof 1 dag voordien in een weinig boter, bestrooi met wat nootmuskaat. Eens het witlof aan beide kanten lichtjes is aangebakken, voeg dan wat water en en een beetje bouillon toe. Laat verder garen onder een deksel. Laat alles afkoelen.
Knijp het witlof stevig uit. Bewaar het sap en het witlof in de koelkast tot de volgende dag.
2. Haal het witlof uit de koelkast en knijp nogmaals uit zodat het zo droog mogelijk is. Plaats het desnoods nog een tijd in een warme oven (± 80°C).
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Snijd de stronken witlof in 4 delen. Rol het in de ham. Haal het bladerdeeg uit de koelkast en snijd de cirkel in vier. Leg een rolletje ham-witlof aan de ronde rand kant van het bladerdeeg en rol het losjes op. Krul de zijkanten om zoals een croissant.
3. Bak de croissants gedurende 15-25 minuten, afhankelijk van het soort bladerdeeg.
4. Maak intussen de saus. Bereid met boter en bloem een 'roux'. Werk verder af met het sap van het witlof en eventueel nog wat melk of room. Maak de saus niet al te dik, denk aan de kaas.
Breng de saus op smaak met een beetje citroensap en indien nodig witte gemalen peper. Proef. Voeg dan de kaas toe en laat die op een zeer zacht vuurtje smelten in de saus (let op: sommige kaassoorten voegen van zichzelf zout toe).
Gebruik geraspte kaas of een combinatie van kazen. Zowat alle kazen kunnen, zelfs blauwschimmelkazen.
5. Serveer.
Knijp het witlof stevig uit. Bewaar het sap en het witlof in de koelkast tot de volgende dag.
2. Haal het witlof uit de koelkast en knijp nogmaals uit zodat het zo droog mogelijk is. Plaats het desnoods nog een tijd in een warme oven (± 80°C).
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Snijd de stronken witlof in 4 delen. Rol het in de ham. Haal het bladerdeeg uit de koelkast en snijd de cirkel in vier. Leg een rolletje ham-witlof aan de ronde rand kant van het bladerdeeg en rol het losjes op. Krul de zijkanten om zoals een croissant.
3. Bak de croissants gedurende 15-25 minuten, afhankelijk van het soort bladerdeeg.
4. Maak intussen de saus. Bereid met boter en bloem een 'roux'. Werk verder af met het sap van het witlof en eventueel nog wat melk of room. Maak de saus niet al te dik, denk aan de kaas.
Breng de saus op smaak met een beetje citroensap en indien nodig witte gemalen peper. Proef. Voeg dan de kaas toe en laat die op een zeer zacht vuurtje smelten in de saus (let op: sommige kaassoorten voegen van zichzelf zout toe).
Gebruik geraspte kaas of een combinatie van kazen. Zowat alle kazen kunnen, zelfs blauwschimmelkazen.
5. Serveer.