Recept
« Terug naar recepten
witlofsalade xx speciaal
PT10M
witlofsalade xx speciaal
Een heerlijk witlofsalade xx speciaal recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
ruud thunnissen
Bereidingstijd:
10 min
Personen:
2-4 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Salades
- > Voorgerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
9
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Eigen recept
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe witlofsalade xx speciaal te bereiden
Neem een glazen opdienschaal met deksel en vul de bodem van de schaal bijna met half olijfolie en half (wijn)azijn. Voeg naar smaak peper, zout en rode paprikapoeder toe. Snijd droge witlof ontdaan van de kern op de bekende wijze in reepjes van circa 1 cm breed en doe deze in de schaal. Snijd groene appel, lente-uitjes (tot en met een mooi deel van het groene gedeelte in ringetjes), tomaatjes, achterham (in dobbelsteentjes) en kaas in kleine stukjes en voeg deze ingrediёnten aan de salade toe. Verbrokkel vier walnoten in de salade. Voeg vervolgens 3 eetlepels mango chutney (na de eventueel grotere stukken mango klein gesneden te hebben) en 3 eetlepels mascarpone aan de salade toe. Roer de witlofsalade goed door elkaar. Vooral de mascarpone vergt enig stevig roerwerk. Met wat citroensap ten slotte voorkom je verkleuring van de salade. Zet de salade enkele uren met gesloten deksel in de koelkast om de verschillende smaken goed op elkaar te laten inwerken.
Mijn kookverhaal (ruud thunnissen)
Na jarenlang experimenteren, onder meer met vele soorten fruit en fruitcombinaties, is dit op dit moment mijn favoriete witlofsalade. Omdat tomaten-chutney moeilijk verkrijgbaar is ben ik overgestapt op de combinatie mango-chutney en zongedroogde tomaatjes. De toepassing van walnoten in witlofsalade zag ik in een recept van Jamie Oliver.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
e.den hartog zegt:
hns zegt:
Mijn vrouw doet er soms o.m. banaan bij, ook erg lekker. Wat me opvalt is dat je niet de bekende verhouding 1:3 neemt (azijn: olie), maar het vrij zuur houdt. Is dat niet wat veel?
De mascarpone was ikzelf niet opgekomen.groet en dnk Hans :):)
y.mickerts zegt: