KookJij

Asperges op z'n Vlaams

Een heerlijk asperges op z'n vlaams recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Overig
  2. > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: SOS-PH
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Asperges op z'n Vlaams te bereiden

1. Schil de asperges voorzichtig met een dunschiller net onder het kopje tot beneden. Snijd de houtachtige uiteinden (± 2 cm) er af. Voel met je duimnagel of de asperges goed geschild zijn. Bind de asperges samen met een touwtje.
2. Zet een kookpot met gezouten water op een vuur en doe de asperges er in met de zachte punten naar boven. Laat ze koken. Prik in het onderste deel van de asperges om te voelen wanneer ze gaar zijn. Als ze gaar zijn haal ze dan meteen uit de kookpot. Stop desnoods het kookproces door ze af te spoelen met koud water. Droog ze met een theedoek.
3. Leg het eigeel en het eiwit apart en hak alles fijn met een mes.
4. Doe het water met de stukjes boter in een steelpannetje, roer goed en kruid met peper en zout. Laat dit al roerend opkoken tot de saus bindt. Haal dadelijk het pannetje van het vuur en meng de gehakte eieren en peterselie erbij.
5. Serveer de asperges op een bord met de saus.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

willydelcart

willydelcart zegt:
Eigenlijk een gekke discussie. Wie dubbel wil schillen, die gaat toch zijn gang, niet?
Was en kook de schillen nog eens door, dat is lekker voor de volgende aspergeroomsoep.:):)
slaatje

slaatje zegt:
Met twee keer rond schillen bedoel ik ook alleen maar het onderste, houterige, gedeelte maar als er agressief gereageerd wordt haak ik af. En met topkoks bedoel ik diegene die bij Harry Mens in het programma komen op zondagmorgen, zeker in het asperge seizoen ben ik altijd benieuwd wat er weer uitgevonden is. :?:?:?:?:?
Tristan

Tristan zegt:
Witte asperges moeten officieel 1,5 keer geschild worden.

Groene asperges hoef je helemaal niet te schillen.
slaatje

slaatje zegt:
Oké.
AnnikaT

AnnikaT zegt:
Welke topkoks? Noem eens wat namen. Als je ze een keer goed schilt en alles is eraf, waarom zou je dan nog eens schillen? je gooit dan een hoop goed spul weg terwijl dat niet nodig is. Niets MOET.
slaatje

slaatje zegt:
Asperges MOETEN twee keer geschild worden volgens TOPKOKS.
willydelcart

willydelcart zegt:
Bedankt voor jullie reacties. Inderdaad, hak geen eierdelen samen, kleur en smaak ook vermengen zich dan. Hou het korrelig en gescheiden. Het toevoegen van apart gehakt ei geeft de juiste structuur, kleur en smaak.
Asperges, een duur product hoef je echt niet 2 keer te schillen, dat is zonde. Het voelen met de duimnagel voorkomt nog vezels. En inderdaad, als je ze afbreekt zie je de draden. Volledig akkoord. Aan de andere kant van de medaille ga je ze ongelijk van hoogte koken. In een aspergekoker zitten de topjes dan soms net onder, waar ze boven water moeten zijn. Kwestie van visie. Maar ach, wie zijn wij?
Toch maar dankuwel voor de nuttige tips.
bengel6300

bengel6300 zegt:
John voor de kleur dat het mooier is het wit en het geel apart, smakelijk:)
John

John zegt:
Waarom moet het eigeel en het eiwit apart gehakt worden als ze later samen bij de saus komen ?
slaatje

slaatje zegt:
Asperges moeten twee keer rond geschild worden dan is het gegarandeerd niet houtig. Men is met asperges schillen altijd heel voorzichtig omdat ze zo "duur" zijn.
Groetjes Gerda
;):p
tnieuwpoort

tnieuwpoort zegt:
Als je de onderste 2 cm afbreekt in plaats van afsnijdt zie je meteen of de draderige buitenkant goed verwijderd is.
Ton Nieuwpoort
bengel6300

bengel6300 zegt:
Dit recept ook gezien bij Piet, zeer goed en gemakkelijk en lekker:?