Recept
« Terug naar recepten
Bonenrijst met varkensschouder en bakbanaan
PT1600M
Bonenrijst met varkensschouder en bakbanaan
In het deel van Amerika dat veel Spaans sprekende mensen herbergt - het zuiden dus - wordt veel rijst met bonen gegeten
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
1600 min
Personen:
12 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Amerika
Keuken:
Amerikaanse
Bron:
Amerikaanse collega uit Florida
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Bonenrijst met varkensschouder en bakbanaan te bereiden
MARINADE:
1).Alle ingrediënten van de marinade met elkaar mengen en 1/3de deel daarvan zeven (alle bestanddelen uit de zeef weer toevoegen aan het andere 2/3de deel.
2).Het gezeefde deel gebruiken om in het vlees te spuiten met spuit en naald, over het gehele stuk vlees verspreid, dat overigens op kamertemperatuur is.
3).Het vlees gaat in de marinade (geheel ondergedompeld) en de uien gaan daar boven op. Zet nu het vlees 24 uur in de koelkast.
4).Vlees uit de koelkast en uit de marinade halen en even apart zetten.
5).De marinade wordt in z'n geheel aan de kook gebracht en daarna weer direct afgekoeld.
6).De afgekoelde marinade wordt in de blender glad en zacht gepureerd.
7).We smeren hiermee het stuk vlees in en leggen dat in het midden van de oven boven een lekbak. Na 45 minuten halen we het vlees er uit, smeren het weer in met de gepureerde marinade en doen het omgedraaid weer in de hete oven. Na 1½ uur herhalen we dat spelletje en na 2 uur 15 minuten nogeens.
8).Na 2½ uur halen we het vlees uit de oven, pakken het in in een stuk aluminiumfolie en laten het rustig staan in een warme omgeving (oven op 45°C) gedurende minsten 30 minuten.
9).Verhit de olie op een middelmatig hoog vuur in een grote pan met dikke bodem. Fruit hierin aan de uien, lomboks en paprika aan tot de uien glazig zijn en voeg dan de knoflook toe.
10).Voeg dan toe de jus de tomates, de kruiden en de bonen en laat dat 5 minuten al roerend sudderen.
11).Nu gaat de bouillon er bij, de azijn,de peper en het zout .Dan weer doorroeren.
12).Tenslotte gaat de rijst er bij. We zetten het vuur laag, doen het deksel op de pan en laten het geheel 15 minuten pruttelen.
13).Deksel er af, vuur hoger en even doorroeren en dan van het vuur halen en 10 minuten laten staan. Dan met een vork wat los maken
TOSTONES:
14).Terwijl de olie in de pan heet aan het worden is.
15).De schijfjes bakbanaan met keukenpapier droogdeppen.
16).Bak de schijfjes aan elke zijde ca.1 tot 1½ minuut
en laat ze in keukenpapier uitlekken en afkoelen
17).Als ze afgekoeld zijn, de schijfjes voorzichtig platter maken en even wegzetten in de koelkast.
18).Vlak voor het afbakken de reuzel heet maken en de voorgebakken schijfjes krokant bakken.
1).Alle ingrediënten van de marinade met elkaar mengen en 1/3de deel daarvan zeven (alle bestanddelen uit de zeef weer toevoegen aan het andere 2/3de deel.
2).Het gezeefde deel gebruiken om in het vlees te spuiten met spuit en naald, over het gehele stuk vlees verspreid, dat overigens op kamertemperatuur is.
3).Het vlees gaat in de marinade (geheel ondergedompeld) en de uien gaan daar boven op. Zet nu het vlees 24 uur in de koelkast.
4).Vlees uit de koelkast en uit de marinade halen en even apart zetten.
5).De marinade wordt in z'n geheel aan de kook gebracht en daarna weer direct afgekoeld.
6).De afgekoelde marinade wordt in de blender glad en zacht gepureerd.
7).We smeren hiermee het stuk vlees in en leggen dat in het midden van de oven boven een lekbak. Na 45 minuten halen we het vlees er uit, smeren het weer in met de gepureerde marinade en doen het omgedraaid weer in de hete oven. Na 1½ uur herhalen we dat spelletje en na 2 uur 15 minuten nogeens.
8).Na 2½ uur halen we het vlees uit de oven, pakken het in in een stuk aluminiumfolie en laten het rustig staan in een warme omgeving (oven op 45°C) gedurende minsten 30 minuten.
9).Verhit de olie op een middelmatig hoog vuur in een grote pan met dikke bodem. Fruit hierin aan de uien, lomboks en paprika aan tot de uien glazig zijn en voeg dan de knoflook toe.
10).Voeg dan toe de jus de tomates, de kruiden en de bonen en laat dat 5 minuten al roerend sudderen.
11).Nu gaat de bouillon er bij, de azijn,de peper en het zout .Dan weer doorroeren.
12).Tenslotte gaat de rijst er bij. We zetten het vuur laag, doen het deksel op de pan en laten het geheel 15 minuten pruttelen.
13).Deksel er af, vuur hoger en even doorroeren en dan van het vuur halen en 10 minuten laten staan. Dan met een vork wat los maken
TOSTONES:
14).Terwijl de olie in de pan heet aan het worden is.
15).De schijfjes bakbanaan met keukenpapier droogdeppen.
16).Bak de schijfjes aan elke zijde ca.1 tot 1½ minuut
en laat ze in keukenpapier uitlekken en afkoelen
17).Als ze afgekoeld zijn, de schijfjes voorzichtig platter maken en even wegzetten in de koelkast.
18).Vlak voor het afbakken de reuzel heet maken en de voorgebakken schijfjes krokant bakken.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
DIEN OP : Op voorverwarmde borden een flink stuk vlees leggen met daarnaast een lepel "Moros y Cristianos" en de Plantains (=bakbanaan).