Wordt als hoofdgerecht geserveerd.
Het systeem van een snede vetspek vindt men terug inde zgn Zigeuner gerechten. Het vette spek geeft wel smaak, maar ik eet het zelf niet op.
Soms gebruik ik een menging van varkensvlees en enkele varkensribbetjes.
Recept
« Terug naar recepten
Brassoi apropecsenye
PT90M
Brassoi apropecsenye
Een heerlijk brassoi apropecsenye recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Alfons Van de Mieroop
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Hongarije
Keuken:
Balkan
Bron:
Gerecht uit de eetkaart van het Fay Presshaz in Fot en het recept verkregen van de kok aldaar.
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Brassoi apropecsenye te bereiden
Snij het doorregen spek in kleine blokjes en bak het uit.
Snij in de dikke snede dwars op de spekhuid verschillende snede zodat bij het uitbakken deze snede rond plooien als een soort hanekam.
Bak de snede vetspek een weinig uit tot ze schoon plooien.
Was en schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes van circa 4 cm. Kook ze tot half gaar. en giet af.
Was de parika en snij deze in blokjes.
Pel de ui en versnipper in schijven van circa 2cm dikte.
Stoof de ui en de paprika licht glazig op een zacht vuurtje.
Verwijder de ui en de paprika en voeg wat paprikapoeder aan toe.
Bak op een hevig vuur de versneden varkensschouder goed aan.
Breng varkensvlees, spek, ui en paprikapoeder in de stoofpot en stoof aan tot het vlees gaar is.
Voeg de gekookte aardappelen aan toe en stoof nog 5min en breng tijdens dit stoven op smaak met peper, zout en marjoraan.
Dien op en leg op iedere portie een snede vetspek als hanekam versiering.
Diez het op met een rode droge wijn bv een Hongaarse Kadarka of, liefst barrique, een Pinot Noir
Snij in de dikke snede dwars op de spekhuid verschillende snede zodat bij het uitbakken deze snede rond plooien als een soort hanekam.
Bak de snede vetspek een weinig uit tot ze schoon plooien.
Was en schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes van circa 4 cm. Kook ze tot half gaar. en giet af.
Was de parika en snij deze in blokjes.
Pel de ui en versnipper in schijven van circa 2cm dikte.
Stoof de ui en de paprika licht glazig op een zacht vuurtje.
Verwijder de ui en de paprika en voeg wat paprikapoeder aan toe.
Bak op een hevig vuur de versneden varkensschouder goed aan.
Breng varkensvlees, spek, ui en paprikapoeder in de stoofpot en stoof aan tot het vlees gaar is.
Voeg de gekookte aardappelen aan toe en stoof nog 5min en breng tijdens dit stoven op smaak met peper, zout en marjoraan.
Dien op en leg op iedere portie een snede vetspek als hanekam versiering.
Diez het op met een rode droge wijn bv een Hongaarse Kadarka of, liefst barrique, een Pinot Noir