KookJij

Bulgaarse Gyuveche met kip

Dit Bulgaars gerecht is bereid in een Gyuveche (= aarden pot). Het recept heb ik van Mariyana, althans de opsomming van de ingrediënten. De hoeveelheden heb ik een beetje op de gok gedaan. Toen Mariyana onlangs weer terugkeerde naar haar vaderland Bulgarije, liet ze mij een heleboel authentiek Bulgaars aardewerk na, waaronder een aantal van deze Gyuveches. Lucky me!!! Ik ben haar daar zeer dankbaar voor en omdat ik natuurlijk hier ook iets in wilde maken ben ik gaan graven op Facebook, waar ze ooit foto's van dit gerecht had gedeeld. Toen ik haar er destijds naar vroeg, was haar antwoord; "dit is een Bulgaars gerecht bereid in een guvetche (aarden pot) .... en deze keer heb ik het gemaakt met kip...gebakken met uien, wortelen en paprika en bedekt met kaas, tomaat en ei ( сирене по шопски) met erbij frietjes met fetakaas en salade van kool met wortel ......." Ik heb het zelf gegeten met stokbrood en Snejanka Salata (Bulgaarse tzatziki)
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Ovenschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Bulgarije
Keuken: Europese
Bron: Mariyana
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Bulgaarse Gyuveche met kip te bereiden

  1. Snij de kipfilet in kleine stukjes. Pel de uien en snij ze in ringetjes. Verhit een beetje olie in een pan. Daarin bak je de stukjes vlees snel rondom bruin. Doe er de uienringen bij en bak het op een laag vuur verder tot ze glazig worden.
  2. Ondertussen snij je de wortel en de paprika in reepjes/schijfjes. Die mogen ook een paar minuten meedoen.
  3. Kruid het met bonenkruid, zout en evt. nog wat peper. Het vuur mag nu uit.
  4. Verdeel alles over vier ovenpotjes. Zet ze met het dekseltje erop in de koude oven en draai de temperatuur op 200°C. Als de oven heet is en het spul in de pot begint te borrelen draai je de oven iets lager, op 180°C., en laat je het een half uurtje bakken.
  5. Na het halve uur haal je de potjes uit de oven. Verdeel er de kaas en tomaat over en breek boven elk potje een eitje. Zet het afgedekt terug in de oven tot de kaas gesmolten en het ei gestold is, zo'n tien minuten.
  6. Bestrooi het voor het serveren met verse peterselie.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Lekker met (stok)brood of frietjes en/of een salade.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst