Recept
« Terug naar recepten
Bulgaarse Gyuveche met kip
PT60M
Bulgaarse Gyuveche met kip
Dit Bulgaars gerecht is bereid in een Gyuveche (= aarden pot). Het recept
heb ik van Mariyana, althans de opsomming van de ingrediënten. De
hoeveelheden heb ik een beetje op de gok gedaan.
Toen Mariyana onlangs weer terugkeerde naar haar vaderland Bulgarije,
liet ze mij een heleboel authentiek Bulgaars aardewerk na, waaronder een
aantal van deze Gyuveches. Lucky me!!! Ik ben haar daar zeer dankbaar
voor en omdat ik natuurlijk hier ook iets in wilde maken ben ik gaan graven
op Facebook, waar ze ooit foto's van dit gerecht had gedeeld.
Toen ik haar er destijds naar vroeg, was haar antwoord; "dit is een
Bulgaars gerecht bereid in een guvetche (aarden pot) .... en deze keer heb
ik het gemaakt met kip...gebakken met uien, wortelen en paprika en bedekt
met kaas, tomaat en ei ( сирене по шопски) met erbij frietjes met fetakaas
en salade van kool met wortel ......."
Ik heb het zelf gegeten met stokbrood en Snejanka Salata (Bulgaarse tzatziki)
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Bulgarije
Keuken:
Europese
Bron:
Mariyana
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Bulgaarse Gyuveche met kip te bereiden
- Snij de kipfilet in kleine stukjes. Pel de uien en snij ze in ringetjes. Verhit een beetje olie in een pan. Daarin bak je de stukjes vlees snel rondom bruin. Doe er de uienringen bij en bak het op een laag vuur verder tot ze glazig worden.
- Ondertussen snij je de wortel en de paprika in reepjes/schijfjes. Die mogen ook een paar minuten meedoen.
- Kruid het met bonenkruid, zout en evt. nog wat peper. Het vuur mag nu uit.
- Verdeel alles over vier ovenpotjes. Zet ze met het dekseltje erop in de koude oven en draai de temperatuur op 200°C. Als de oven heet is en het spul in de pot begint te borrelen draai je de oven iets lager, op 180°C., en laat je het een half uurtje bakken.
- Na het halve uur haal je de potjes uit de oven. Verdeel er de kaas en tomaat over en breek boven elk potje een eitje. Zet het afgedekt terug in de oven tot de kaas gesmolten en het ei gestold is, zo'n tien minuten.
- Bestrooi het voor het serveren met verse peterselie.
Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)
Lekker met (stok)brood of frietjes en/of een salade.