KookJij

Bumbu Terik Gerechten (Kip,Vlees,Tempe,Tahoe)

Een heerlijk bumbu terik gerechten (kip,vlees,tempe,tahoe) recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 150 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
  2. > Bijgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Bumbu Terik Gerechten (Kip,Vlees,Tempe,Tahoe) te bereiden

Met VLEES :Het vlees wordt eerst in plakjes verdeeld of in """""""""""""""""blokjes.Het vlees eerst koken in de bouillon ged.3/4 uur met de salam en purut blaadjes + laos en djahé.Dan vlees er uit en apart zetten,evenals de bouillon (beide warm houden).
#*
Met KIP :De kip wordt eerst 15 minuten gekookt in de """"""""""""bouillon met de blaadjes + laos en djahé en later meegebakken met de bumbu en verder gegaard in de bouillon met santen
#*
Met TAHOE en/of TEMPE :De tahoe en tempé worden eerst
""""""""""""""""""""""""""""""""""""in 1/2 cm dikke plakken gesneden en daarna mooi bruin gefruit.Vervolgens wordt de bumbu-pasta gefruit en dan aangelengd met de bouillon
en santen + laos en djahé..Dat wordt eerst ingekookt en dan komt pas tahoe en/of tempé er in om nog even 15 minuten mee te kunnen sudderen.
#*
DAGING TERIK :
*De bumbu wordt gefruit in de olie tot hij gaat bruinen en geuren.
*Nu gaat het gekookte vlees erin om een mooie kleur te krijgen door het mee te fruiten in de bumbu.
*Dan gaat de bouiilon er in met de blaadjes en schijfjes en de santen crême.Dit wordt aan de kook gebracht,waarna het vuur op z'n laagst gaat en het geheel nog eens 45 minuten mag sudderen.
AYAM TERIK :De voorgekookte kippepoten worden meege-
fruit met de bruingefruite bumbu tot ze mooi gekleurd zijn en vervolgens verloopt het hetzelfde als bij het vlees
TAHOE en TEMPE :Nadat tahoe en tempé gaar gebakken zijn (apart) wordt de bumbu gemaakt,gefruit en gebruind.
Daarna gaat de bouillon en de rest er bij en wordt de "saus"
eerst wat ingekookt.De laatste 15 minuten voor het opdienen mogen de tahoe en tempé meesudderen

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

*Terik is warm,heet.Dus het moet of warm op tafel komen,maar dat is niet de meest waarschijnlijke verklaring.
Het gerecht moet heet zijn in de betekenis van pedis : de sambal moet er dus aan tafel bij gedaan worden.
OPDIENEN met nasi kuning en sambal boontjes

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Hallo Jenny,De meeste ingredienten voor de Indonesische keuken zijn te verkrijgen bij de toko's.
M.vr.gr.Jan A
Jenny

Jenny zegt:
Hoi,
Met bewondering lees ik je recepten. ALLEMAAL!! En denk telkens, DAT wil ik echt 'ns klaarmaken. Totdat ik de ingredienten lees....!!
De ingredienten zijn me niet bekend. En waar zou ik die ev. kunnen krijgen?
Groetjes jenny
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Hallo Liske,Het ziet er lang en indrukwekkend uit,maar bij nader bekijken valt het wel mee.Er zijn een aantal vastigheden:in de bumbu's zit altijd ui en knoflook.Trassi,ketumbar en djinten (altijd de 1/2 van de hoeveelheid ketumbar)vindt je eigenlijk ook altijd.Als je het geel wil hebben doe je er kunyit (=geelwortel=kurkuma)in.In meer dan de helft van de gevallen zit er laos en/of djahé in de sauzen.Hetzelfde geldt voor de cocosmelk (die je zelf net zo geconcentreerd kunt maken als je wilt).Wel,dan heb je al een boel te pakken.En je hebt natuurlijk ook kant en klare bumbu's te koop in de toko's.Succes en selamat makan (=eet smakelijk).Jan A:)
liske

liske zegt:
Dag Jan, ik zie dat je tegenwoordig aardig aan de weg timmert, of aan het aanrecht in dit geval (haha) Maar wat een ingredientenlijsten!Dit schrikt, denk ik toch veel mensen af. toch wil ik eens iets van jou gaan proberen, wish me luck!!