Recept
« Terug naar recepten
Coq au vin
PT90M
Coq au vin
Een heerlijk coq au vin recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bert Allers
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
6
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
De complete keuken van Frankrijk
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Coq au vin te bereiden
Tranceer elke kip in acht stukken door de poten te verwijderen en deze bij het gewricht tussen de drumstick en de dij door te snijden.
Snijd langs beide zijden van de ruggegraat en haal deze eruit.
Draai de kip om en snijd door het kraakbeen in het midden van het borstbeen.
Snijd de borst in tweeen en laat de vleugel aan de bovenste helft zitten.
Doe de wijn, laurierbladen, tijm en een beetje zout en peper in een kom en voeg de kipdelen toe.
Dek af en marineer bij voorkeur één nacht.
Blancheer het spek in kokend water, giet het af, dep droog en bak vervolgens goudbruin.
Schep het op een bord.
Smelt een kwart van de boter in de pan, voeg de uien toe en bak deze goudbruin.
Haal ze uit de pan en houd ze apart.
Smelt een kwart van de boter, voeg de champignons toe, breng op smaak en bak ze vijf minuten.
Haal ze uit de pan en houd ze apart.
Giet de kip af, bewaar de marinade, en dep de kip droog.
Bestrooi met zout en peper.
Doe de overgebleven boter en de olie in de pan, voeg de kip toe en bak deze goudbruin.
Roer de bloem erdoor.
Doe de kip over in een grote pan of ovenschaal en voeg de bouillon toe.
Giet de cognac in de koekenpan, laat derig seconden koken en roer de aanbaksels los.
Giet over de kip.
Voeg de marinade, uien champignons, spek en tomatenpuree toe.
Laat op een matig vuur 45 minuten pruttelen, of totdat de kip gaar is.
Als u de saus dikker wilt, haal dan de kip en de groenten uit de pan en breng de saus aan de kook.
Meng de boter en de bloem tot een beurre manié en klop deze door de saus.
Laat 2 min. koken tot de saus gebonden is.
Voeg de peterselie toe en leg de kip en de groenten terug in de saus.
Snijd langs beide zijden van de ruggegraat en haal deze eruit.
Draai de kip om en snijd door het kraakbeen in het midden van het borstbeen.
Snijd de borst in tweeen en laat de vleugel aan de bovenste helft zitten.
Doe de wijn, laurierbladen, tijm en een beetje zout en peper in een kom en voeg de kipdelen toe.
Dek af en marineer bij voorkeur één nacht.
Blancheer het spek in kokend water, giet het af, dep droog en bak vervolgens goudbruin.
Schep het op een bord.
Smelt een kwart van de boter in de pan, voeg de uien toe en bak deze goudbruin.
Haal ze uit de pan en houd ze apart.
Smelt een kwart van de boter, voeg de champignons toe, breng op smaak en bak ze vijf minuten.
Haal ze uit de pan en houd ze apart.
Giet de kip af, bewaar de marinade, en dep de kip droog.
Bestrooi met zout en peper.
Doe de overgebleven boter en de olie in de pan, voeg de kip toe en bak deze goudbruin.
Roer de bloem erdoor.
Doe de kip over in een grote pan of ovenschaal en voeg de bouillon toe.
Giet de cognac in de koekenpan, laat derig seconden koken en roer de aanbaksels los.
Giet over de kip.
Voeg de marinade, uien champignons, spek en tomatenpuree toe.
Laat op een matig vuur 45 minuten pruttelen, of totdat de kip gaar is.
Als u de saus dikker wilt, haal dan de kip en de groenten uit de pan en breng de saus aan de kook.
Meng de boter en de bloem tot een beurre manié en klop deze door de saus.
Laat 2 min. koken tot de saus gebonden is.
Voeg de peterselie toe en leg de kip en de groenten terug in de saus.