Recept
« Terug naar recepten
Dim Sum
PT60M
Dim Sum
Dim Sums zijn kleine gefrituurde en/of gestoomde hapjes in een dun deegvelletje (bv wonton) uit de Chinees-Kantonese keuken.Ze bestaan meestal uit een mengsel van groente,vlees of vis en rijst.Je kunt ze de hele dag door eten.Ze worden geserveerd met een sausje van o.a. soja-gemberrasp-chilipeper
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Voorgerechten - Warm
- > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
China
Keuken:
Oosterse
Bron:
Familie
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Dim Sum te bereiden
1) CRAB RANGOON :
""""""""""""""""""""""""""
*Voeg alle ingrediënten bij elkaar en maak er een glad homogeen mengsel van.
*Verdeel de hoeveelheid over 40 -60 wontons en frituur ze gaar in 3 minuten of stoom ze gaar in 8 minuten
***
2) SALMON RANGOON :
"""""""""""""""""""""""""""""
*Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine en pulseer het tot een homogene massa die niet glad hoeft te zijn.
*Verdeel de vulling over voldoende vellen en gaar ze op de gekozen wijze.
***
3) GARNAAL/GEHAKT :
""""""""""""""""""""""""""""""""
*Doe alle ingrediënten bij elkaar en pulseer in de keukenmachine tot een homogene niet gladde massa
*Verdeel over 30 wonton vellen en gaar op de verkozen manier.
***
4) GEHAKT/KOO:L
"""""""""""""""""""""""
*Voeg alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en maak er een homogene massa van.
*Verdeel over de juiste aantal wontons en gaar op de gekozen wijze lege artis.
***
5) SHIITAKE/ GEHAKT/GARNAAL:
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
*Voeg de maïzena bij de ketjap en doe daar de suiker bij en de peper.
*Voeg de rest van de ingrediënten bij elkaar en roer tot een homogeen geheel.
*Voeg bij het homogene geheel de maïzenaprut en roer goed door.
*Verdeel over zo'n ongeveer 30-35 wontonvellen en gaar deze op de verkozen wijze.
***
6) KLASSIEKE DIM SUM :
""""""""""""""""""""""""""""""
*Voeg de maïzena bij de ketjap, de rijstwijn, sesamolie en zwarte peper en maak daarvan een gladde homogene massa.
*Voeg de rest van de ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine en pulseer daarvan een niet gladde wel homogene massa.
Voeg hieraan toe de eerder gemaakte maïzenaprut en roer beide massa's goed door elkaar.
*Verdeel over wontonvellen en frituur in rijstolie op 180°C in 4 minuten gaar
***
7) GOW GEES
*Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine en pulseer dat tot een homogene massa
*Verdeel over 20-25 wontonvellen en stoom ze gaar in 8 minuten
*Serveer ze met een mengsel van de ketjap/balsamico en gemberrasp
***
7) GYOZA
""""""""""""""
*De witte kool wordt 2 minuut in kokend water gelegd en daarna koud afgespoeld en uitgelekt. Er blijf dan ongeveer de helft over aan volume kool.
*Vervolgens worden alle ingrediënten gepulseerd tot een homogene massa, die niet glad moet zijn.
*De massa wordt verdeeld over een juiste hoeveelheid wontonvellen en op de volgende wijze gegaard:
-2 eetlepels rijstolie verhitten en de dim sums daarin gedurende 3 minuten laten bakken op één zijde.
-alle dim sums draaien op de andere zijde, een 1/2 kop heet water toeveoegen en deksel op de pan doen en wachten tot het water goeddeels is verdwenen. Dan deksel er af en nog even nabakken.
*HOT CHILI OIL :
*Doe de gedroogde gestampte tjabé's zonder pitten in een schone pot met wijde mond.
*Verhit de rijstolie of pindaolie tot de rook er af komt in een schone pan.
*Wacht 2 minuten en schenk de olie dan op de gestampte tjabé's
*Laat een paar uur "trekken" en zeef de tjabé's er uit
*Voeg de eetlepel sesamolie toe
*De volgende dag kan de Chili Oil gebruikt worden.
In de koelkast blijft hij zeker 6 weken goed.
**********************
DIP SAUS:
6 eetlepels ketjap Benteng
3 eetlepels rijstazijn
3 cc sesam olie
3 cc Chili saus
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
HOT CHILI SAUS :
""""""""""""""""""""""
*Doe alle ingredienten in de keukenblender en draai een mooie gladde saus
""""""""""""""""""""""""""
*Voeg alle ingrediënten bij elkaar en maak er een glad homogeen mengsel van.
*Verdeel de hoeveelheid over 40 -60 wontons en frituur ze gaar in 3 minuten of stoom ze gaar in 8 minuten
***
2) SALMON RANGOON :
"""""""""""""""""""""""""""""
*Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine en pulseer het tot een homogene massa die niet glad hoeft te zijn.
*Verdeel de vulling over voldoende vellen en gaar ze op de gekozen wijze.
***
3) GARNAAL/GEHAKT :
""""""""""""""""""""""""""""""""
*Doe alle ingrediënten bij elkaar en pulseer in de keukenmachine tot een homogene niet gladde massa
*Verdeel over 30 wonton vellen en gaar op de verkozen manier.
***
4) GEHAKT/KOO:L
"""""""""""""""""""""""
*Voeg alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en maak er een homogene massa van.
*Verdeel over de juiste aantal wontons en gaar op de gekozen wijze lege artis.
***
5) SHIITAKE/ GEHAKT/GARNAAL:
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
*Voeg de maïzena bij de ketjap en doe daar de suiker bij en de peper.
*Voeg de rest van de ingrediënten bij elkaar en roer tot een homogeen geheel.
*Voeg bij het homogene geheel de maïzenaprut en roer goed door.
*Verdeel over zo'n ongeveer 30-35 wontonvellen en gaar deze op de verkozen wijze.
***
6) KLASSIEKE DIM SUM :
""""""""""""""""""""""""""""""
*Voeg de maïzena bij de ketjap, de rijstwijn, sesamolie en zwarte peper en maak daarvan een gladde homogene massa.
*Voeg de rest van de ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine en pulseer daarvan een niet gladde wel homogene massa.
Voeg hieraan toe de eerder gemaakte maïzenaprut en roer beide massa's goed door elkaar.
*Verdeel over wontonvellen en frituur in rijstolie op 180°C in 4 minuten gaar
***
7) GOW GEES
*Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine en pulseer dat tot een homogene massa
*Verdeel over 20-25 wontonvellen en stoom ze gaar in 8 minuten
*Serveer ze met een mengsel van de ketjap/balsamico en gemberrasp
***
7) GYOZA
""""""""""""""
*De witte kool wordt 2 minuut in kokend water gelegd en daarna koud afgespoeld en uitgelekt. Er blijf dan ongeveer de helft over aan volume kool.
*Vervolgens worden alle ingrediënten gepulseerd tot een homogene massa, die niet glad moet zijn.
*De massa wordt verdeeld over een juiste hoeveelheid wontonvellen en op de volgende wijze gegaard:
-2 eetlepels rijstolie verhitten en de dim sums daarin gedurende 3 minuten laten bakken op één zijde.
-alle dim sums draaien op de andere zijde, een 1/2 kop heet water toeveoegen en deksel op de pan doen en wachten tot het water goeddeels is verdwenen. Dan deksel er af en nog even nabakken.
*HOT CHILI OIL :
*Doe de gedroogde gestampte tjabé's zonder pitten in een schone pot met wijde mond.
*Verhit de rijstolie of pindaolie tot de rook er af komt in een schone pan.
*Wacht 2 minuten en schenk de olie dan op de gestampte tjabé's
*Laat een paar uur "trekken" en zeef de tjabé's er uit
*Voeg de eetlepel sesamolie toe
*De volgende dag kan de Chili Oil gebruikt worden.
In de koelkast blijft hij zeker 6 weken goed.
**********************
DIP SAUS:
6 eetlepels ketjap Benteng
3 eetlepels rijstazijn
3 cc sesam olie
3 cc Chili saus
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
HOT CHILI SAUS :
""""""""""""""""""""""
*Doe alle ingredienten in de keukenblender en draai een mooie gladde saus
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Drink hierbij een droge witte wijn Pinot Gris,Riesling trocken Kabinett of Spätlese,bier of jasmijn thee
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
deuxchapeaux zegt:
Jan A.:)
joanna ten brink zegt:
Die kun je vinden bij de categorie: Ontbijt & Lunch, Joanna.
Groet,
Anna
KookJij.