Recept
« Terug naar recepten
Driekoningenbrood
PT90M
Driekoningenbrood
Een heerlijk driekoningenbrood recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
10 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
bakken met plezier
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Driekoningenbrood te bereiden
Maak de helft van de melk lauw en vermeng de gist met 1 theelepel van de suiker. Giet de lauwe melk erop en laat het zo 10 minuten staan.
Smelt de boter in een pannetje (niet bruin laten worden!) en laat ze weer afkoelen.
Zeef de bloem en doe deze samen met het zout en de rest van de suiker in een kom. Maak een kuiltje en giet hierin de gistoplossing, de rest van de melk, de gesmolten en afgekoelde boter, de eierdooier en enkele druppels amandelaroma.
Kneed een soepel en elastisch deeg en laat het een half uurtje rijzen op een warme plaats.
Beboter de bakplaat.
Kneed het deeg na het rijzen nog eens flink door en vermeng het met de amandelspijs. Vorm een ronde platte bol en steek de amandel ergens in het deeg.
Knip het platte ronde brood langs de bovenrand op 1.1/2 cm in, zodat het brood op een kroon gaat lijken. Laat het deeg nog eens 30 minuten op de bakplaat rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
Bak het brood in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Knip van papier een ster, leg deze op het afgekoelde brood en bestrooi het brood met poedersuiker. Neem vervolgens de papieren ster van het brood, de ster staat dan (zonder poedersuiker) op het brood afgetekend.
Wie aan tafel het stuk met de amandel of de boon treft moet trakteren!
Smelt de boter in een pannetje (niet bruin laten worden!) en laat ze weer afkoelen.
Zeef de bloem en doe deze samen met het zout en de rest van de suiker in een kom. Maak een kuiltje en giet hierin de gistoplossing, de rest van de melk, de gesmolten en afgekoelde boter, de eierdooier en enkele druppels amandelaroma.
Kneed een soepel en elastisch deeg en laat het een half uurtje rijzen op een warme plaats.
Beboter de bakplaat.
Kneed het deeg na het rijzen nog eens flink door en vermeng het met de amandelspijs. Vorm een ronde platte bol en steek de amandel ergens in het deeg.
Knip het platte ronde brood langs de bovenrand op 1.1/2 cm in, zodat het brood op een kroon gaat lijken. Laat het deeg nog eens 30 minuten op de bakplaat rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
Bak het brood in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Knip van papier een ster, leg deze op het afgekoelde brood en bestrooi het brood met poedersuiker. Neem vervolgens de papieren ster van het brood, de ster staat dan (zonder poedersuiker) op het brood afgetekend.
Wie aan tafel het stuk met de amandel of de boon treft moet trakteren!
jrertje zegt: