Recept
« Terug naar recepten
Franse aardappelschotel met kastanjechampignons prei ham en kaas
PT30M
Franse aardappelschotel met kastanjechampignons prei ham en kaas
In een Frans kooktijdschrift dat ik af en toegestuurd krijg van een vriendin die grote delen van het jaar in Frankrijk zag ik een dergelijke ovenschotel. Beetje aangepast aan mijn eigen smaak en met nog wat restanten uit de koelkast die op moesten ontstond deze lekker ovenschotel.
Recept van:
Petra Wiggers
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Franse aardappelschotel met kastanjechampignons prei ham en kaas te bereiden
- Schil de aardappelen en snij ze in plakjes van plm. 1/2 cm. Kook de aardappelplakjes in water met zout plm. 5 tot 7 minuten. Laat de aardappelplakjes uitlekken en afkoelen in een vergiet.
- Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan. Bak hierin de preireepjes plm. 5 minuten. Voeg de knoflook en de champignons toe en bak deze ook plm. 5 minuten al omscheppend mee.
- Blus af met de wittewijn. Zet de warmtebron hoog tot het vocht verdwenen is. Roer de hamreepjes en de kruidenroomkaas door de prei/champignonmassa. Maak op smaak met peper, zout, wat nootmuskaat en de Provencaalse kruiden.
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de ovenschaal in met de overgebleven zonnebloemolie.
- Bedek de bodem van de ovenschaal met een laag aardappelplakjes Strooi een laagje geraspte kaas over de plakjes aardappel. Roer de overgebleven plakjes aardappel door het champignon/preimgensel in de koekenpan. Verdeel dit over de ovenschaal.
- Giet de slagroom of kookroom hierover en bestrooi de schaal met de rest van de geraspte kaas.
- Zet de schaal plm. 20 tot 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas lekker is gesmolten en een goudbruine kleur heeft gekregen.
Mijn kookverhaal (Petra Wiggers)
Wij hebben dit gegeten met een Kip Cordon Bleu (kipfilet gevuld met gekookte ham en kaas en daarna gepaneerd). en een lekkere salade met kappertjes