Recept
« Terug naar recepten
Gevulde groenten (dolma)
PT120M
Gevulde groenten (dolma)
Een heerlijk gevulde groenten (dolma) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Rijst
- > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
10
Herkomst:
Griekenland
Keuken:
Balkan
Bron:
vriendin
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gevulde groenten (dolma) te bereiden
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Pel de uien en snijd van elke ui de bovenkant af. Gaar de uien 15 min in kokend water met een snufje zout. Laat ze schrikken en afkoelen en hol ze uit. Snijd de bovenkant van de uien, het binnenste in blokjes. Fruit deze in 1 el hete olie en laat de stukjes ui vervolgens afkoelen. Snijd van de paprika`s de bovenkant af. Maak de paprika`s en de courgettes schoon. Snijd de courgettes overdwars door. Maak de tomaten schoon en snijd de bovenkant eraf. Hol de halve courgettes en de tomaten uit. Was de peterselie en hak hem fijn. Kneed het gehakt, de uisnippers, de peterselie en de tomatenpuree. Breng het gehaktmengsel op smaak met paprikapoeder zout en peper. Meng het gehakt met de rijst. Vul de voorbereide groenten met de gehaktrijst. Doe de groenten in een ovenschaal. Laat 75 gr boter smelten en sprenkel dit over de groenten. Vul een pan met 200 ml water en laat hier het bouillonblokje in oplossen. Giet vervolgens de bouillon bij de groenten in de ovenschaal. Laat de groenten 1 uur smoren in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
lina zegt:
camilla zegt:
De bereiding van traditionele Armeense gerechten is vaak arbeidsintensief en tijdrovend. Interessant is dat de gerechten vaak de namen dragen van de potten en pannen waarin ze worden bereid, zoals poetoék, ktsjoetsj, tapák: de eerste twee zijn de namen van de aardewerkpotten en tegelijkertijd de soepen en de derde is een pan, maar ook het hoofdgerecht.
Vandaag koken we Armeense dolmá, een van de populairste en bekendste Armeense gerechten, met rijst en gehakt, gehuld in druivenbladeren. Het gerecht is ook heel populair in Turkije, Griekenland en andere Balkanlanden; het kent talloze variaties en namen - dolmak, dolmades, dolmadakia en dergelijke - die allemaal terug te voeren zijn op het Turkse woord voor 'gevuld', dolma.
dolma zegt:
Sara zegt: