Recept
« Terug naar recepten
Gratin van bloemkool, prei en blauwe kaas
PT45M
Gratin van bloemkool, prei en blauwe kaas
Een heerlijk gratin van bloemkool, prei en blauwe kaas recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Janny van der Wal
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
8
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Sla
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gratin van bloemkool, prei en blauwe kaas te bereiden
Verwarm de oven voor op 190C. Vet een ovenschaal van 2 liter in. Breng een pan met ruim water aan de kook, verwijder intussen de bladen en de stronk van de bloemkool en snijd hem in kleine roosjes. Kook de roosjes ongeveer 10 min. tot ze gaar zijn. Haal de bloemkoolroosjes uit de pan, laat ze uitlekken en houd ze apart. Snijd de prei in dikke ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de prei 5 min. Voeg de knoflook en de bieslook toe en giet de wijn erbij. Laat het zachtjes sudderen tot de wijn verdampt is en de prei net gaar.
Smelt de boter in een kleine pan, haal van het vuur af, roer de bloem erdoor en kook het dan 1 min. totdat er een gladde massa ontstaat. Haal de pan van het vuur en roer er de melk langzaam door, terwijl je voortdurend roert tot het een glad papje is. Zet de pan weer op het vuur en breng het aan de kook. Laat het 5 min. zachtjes doorkoken tot de saus ingedikt is. Haal de pan van het vuur en roer er de crème fraîche doorheen.
Leg de bloemkool en prei in de schaal. Giet de saus eroverheen en leg daarop de gorgonzola.
Hak de hazelnoten fijn. Vermeng de broodkruimels, hazelnoten, paprikapoeder, zout en peper en strooi dit over de gratin. Zet de schaal 20 min. in de oven totdat de broodkruimels bruin en knapperig zijn en de gratin bubbelt en goudbruin is.
Smelt de boter in een kleine pan, haal van het vuur af, roer de bloem erdoor en kook het dan 1 min. totdat er een gladde massa ontstaat. Haal de pan van het vuur en roer er de melk langzaam door, terwijl je voortdurend roert tot het een glad papje is. Zet de pan weer op het vuur en breng het aan de kook. Laat het 5 min. zachtjes doorkoken tot de saus ingedikt is. Haal de pan van het vuur en roer er de crème fraîche doorheen.
Leg de bloemkool en prei in de schaal. Giet de saus eroverheen en leg daarop de gorgonzola.
Hak de hazelnoten fijn. Vermeng de broodkruimels, hazelnoten, paprikapoeder, zout en peper en strooi dit over de gratin. Zet de schaal 20 min. in de oven totdat de broodkruimels bruin en knapperig zijn en de gratin bubbelt en goudbruin is.