KookJij

Hertenbout met trappistenbier

Dit is eens een keer een wildrecept dat niet moeilijk en niet bewerkelijk is. Ideaal dus voor een dineetje of zelfs met kerst. Niet alleen het vlees maar ook de saus is in een handomdraai gemaakt en heeft geen moeilijke ingrediënten. Het vlees heeft wel even een uurtje stooftijd nodig maar dan kun je intussen ook weer verder met de rest van je eten of iets anders. Natuurlijk niet alleen met kerst maar het hele wildseizoen kun je smullen van dit heerlijke gerecht. Je kunt in plaats van hertenbout ook een reebout of een ander groot stuk vlees gebruiken.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Europese
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Hertenbout met trappistenbier te bereiden

  1. Verwarm de boter en olie in een braadpan en braad het vlees rondom bruin, bestrooi met peper en zout.
  2. Als het vlees goed dichtgeschroeid is voeg dan de warme fond (bouillon), Edik, en de jam of gelei toe.
  3. Daarna de gehalveerde sjalotten, laurier, tijm, piment en kruidnagel.
  4. Zorg dat alle kruiden goed in de saus terecht komen zodat de smaken zich goed kunnen mengen.
  5. Laat dit ongeveer een uur (het vlees af en toe omkeren) op een laag pitje sudderen.
  6. Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  7. Laat de saus nog wat indikken en pureer de sjalotten fijn met een staafmixer.
  8. Voeg  eventueel wat botervlokken of ander bindmiddel toe om de saus op gewenste dikte te maken.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Ik heb in dit gerecht gebruik gemaakt van een sjalot Edik die de saus zo mogelijk NOG lekkerder maakt. Cas Spijkers werkte ook vaak met Ediks omdat ze een uitstekende natuurlijke smaakmaker zijn. Niet alleen hij was er een groot fan van, ikzelf werk er ook graag mee en begin ze ook steeds vaker te gebruiken.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst