Recept
« Terug naar recepten
Het echte Brabantse worstenbroodje
PT150M
Het echte Brabantse worstenbroodje
Authentiek recept om de echte Brabantse worstenbroodjes zelf te maken.
Recept van:
Albert Willems
Bereidingstijd:
150 min
Personen:
15 personen
Categorieën:
- > Ontbijt & Lunch - Warm
- > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
7
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Mijn vader`s bakkerij.
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Het echte Brabantse worstenbroodje te bereiden
Los de gist op in een kopje lauw-warm water en doe de suiker erbij.
Laat rusten op een warme plaats, 10 minuten.
Meng het meel met de rest van het water of de melk en voeg dan de eieren toe en het gistmengsel. Meng totdat de deeg begint te vormen en voeg dan het zout toe en blijf mengen, totdat je een gladde deegbol hebt.
Als de deeg te stijf is, voeg dan een scheutje lauw water toe. Is hij te slap, doe er dan wat meel bij. Doe in een kom en bedek met folie en laat het minstens 30 minuten rijzen, of tot het bijna dubbel in volume is.
Ik zet die zonder folie meestal in het midden van een voorverwarmde oven (±75°C) en zet daaronder een vlaaipan met kokend water erin voor de vochtigheid. Dat bevordert het rijzen.
Pak het deeg uit de kom en duw het plat op een met meel bestoven werkvlak en snijd het in 30 stukjes van ± 65 gram elk.
Bol die stukjes op in de palm van je hand op een schoon werkvlak en leg de bolletjes op een bakplaat.
Zet ze terug in de oven boven het hete water voor de 2e rijs van ± 20 minuten.
Bereidingswijze van de worstjes:
Begin met 2 theelepels zout, 2 theelepels nootmuskaat en 1 theelepel peper.
En dan op smaak. Meng deze ingrediënten goed door elkaar.
Verdeel het vleesmengsel in 30 stukjes van ± 55 gram ieder.
Rol ze tot worstjes van ±10 cm ieder, en rol ze dan door het meel en leg op een plaat.
Worstenbroodje vormen:
Pak een deegbolletje en rol het langwerpig uit tot een lengte van ±20 cm en een breedte van ±7 cm.
Leg een worstje in het midden erop dan vouw de buitenpunten over het worstje naar binnen en dan vouw het deeg van de bovenkant over het worstje en plak het vast op het deeg onder vóór het worstje.
Maak dat onderste eerst wat nat met een borsteltje met water.
Als het loslaat, knijp de vouw dan dicht tussen duim en wijsvinger en leg ze met de naad onder op een ingevette bakplaat op ±4 cm afstand van elkaar.
Laat ze nog een tien minuten rijzen en bak ze dan in een voorverwarmde oven van 225°C ± 25 à 30 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
In een convectie-oven, zet de temperatuur 10°C lager dan in een gewone oven.
Meteen als de broodjes uit de oven komen, met een natte borstel afwassen aan de bovenkant, om een mooi glanzende korst te krijgen.
Bestrijken met een geklopt ei of gesmolten boter ziet nog aantrekkelijker uit en verhoogt de smaak.
Laat rusten op een warme plaats, 10 minuten.
Meng het meel met de rest van het water of de melk en voeg dan de eieren toe en het gistmengsel. Meng totdat de deeg begint te vormen en voeg dan het zout toe en blijf mengen, totdat je een gladde deegbol hebt.
Als de deeg te stijf is, voeg dan een scheutje lauw water toe. Is hij te slap, doe er dan wat meel bij. Doe in een kom en bedek met folie en laat het minstens 30 minuten rijzen, of tot het bijna dubbel in volume is.
Ik zet die zonder folie meestal in het midden van een voorverwarmde oven (±75°C) en zet daaronder een vlaaipan met kokend water erin voor de vochtigheid. Dat bevordert het rijzen.
Pak het deeg uit de kom en duw het plat op een met meel bestoven werkvlak en snijd het in 30 stukjes van ± 65 gram elk.
Bol die stukjes op in de palm van je hand op een schoon werkvlak en leg de bolletjes op een bakplaat.
Zet ze terug in de oven boven het hete water voor de 2e rijs van ± 20 minuten.
Bereidingswijze van de worstjes:
Begin met 2 theelepels zout, 2 theelepels nootmuskaat en 1 theelepel peper.
En dan op smaak. Meng deze ingrediënten goed door elkaar.
Verdeel het vleesmengsel in 30 stukjes van ± 55 gram ieder.
Rol ze tot worstjes van ±10 cm ieder, en rol ze dan door het meel en leg op een plaat.
Worstenbroodje vormen:
Pak een deegbolletje en rol het langwerpig uit tot een lengte van ±20 cm en een breedte van ±7 cm.
Leg een worstje in het midden erop dan vouw de buitenpunten over het worstje naar binnen en dan vouw het deeg van de bovenkant over het worstje en plak het vast op het deeg onder vóór het worstje.
Maak dat onderste eerst wat nat met een borsteltje met water.
Als het loslaat, knijp de vouw dan dicht tussen duim en wijsvinger en leg ze met de naad onder op een ingevette bakplaat op ±4 cm afstand van elkaar.
Laat ze nog een tien minuten rijzen en bak ze dan in een voorverwarmde oven van 225°C ± 25 à 30 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
In een convectie-oven, zet de temperatuur 10°C lager dan in een gewone oven.
Meteen als de broodjes uit de oven komen, met een natte borstel afwassen aan de bovenkant, om een mooi glanzende korst te krijgen.
Bestrijken met een geklopt ei of gesmolten boter ziet nog aantrekkelijker uit en verhoogt de smaak.
Mijn kookverhaal (Albert Willems)
Dit recept leerde ik in mijn vader`s bakkerij meer dan zestig jaar geleden. En als ik het vlees op smaak af mocht maken, was er altijd voldoende nootmuskaat in, want daar ben ik dol op. Dit was een favoriet bij die echte Brabantse rik-avonden in de winter. Deze worstenbroodjes waren altijd troef.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Lekkerbekske zegt:
Edwin zegt:
Ik heb het rijzen van het deeg onder een vochtige doek gedaan. Hierbij krijg je een lekker elastisch deeg. Daarna zoals het recept zegt bolletjes gemaakt en deze ook weer een half uur onder een vochtige doek laten rijzen. Daarna de broodjes gemaakt (35 gram van beide) en nog een uur laten rijzen onder een vochtige doek (30 min vochtige doek, daarna 30 onder plastic)
Daarna met ei ingesmeerd en afgebakken op 240 graden gedurende 12-16 minuten. Ik heb een gewone oven gebruikt zonder lucht circulatie.
Groetjes
Edwin
Albert Willems zegt:
Frieke zegt:
Albert Willems zegt:
Frieke zegt:
Joop Simons zegt:
Anna zegt:
Je kunt ook zelf je eigen recept aanpassen, foto toevoegen...Klik op het computericoontje rechtsboven, en je komt in het bewerkscherm.:D:D
lekkerbekske zegt:
Ben blij, dat je dat opmerkte, want het is inderdaad erg veel. Het moet eigenlijk 125 gram zijn. Bij het overnemen vanuit mijn recepten folder, heb ik een typo gemaakt. Sorry and again thanks.
mia7 zegt:
liske zegt:
Gerard Bevers zegt: