KookJij

Hete bliksem ovenschotel

Een heerlijk hete bliksem ovenschotel recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Ovenschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: Libelle
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Hete bliksem ovenschotel te bereiden

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af, stamp fijn en maak de puree aan met een scheutje melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.


Fruit de ui glazig in 25 g boter. Voeg er het gehakt aan toe en bak gul. Kruid met flink wat peper en zout. Laat onder deksel 5 minuten verder garen.


Hou 2 appels apart voor het garnituur. Schil de rest van de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in vrij grote stukken. Doe er 1 of 2 eetlepels water bij en stoof de appels onder deksel tot moes. Voeg er suiker naar smaak aan toe.


Verwarm de oven voor op 190° C.


Vet een ovenschaal in en schep er de appelmoes in. Schep daarop het gehakt en dek af met de puree. Snij de twee resterende appels met behulp van een mandoline in heel dunne plakjes. Leg ze dakpansgewijs op de puree. Verdeel nog 25 g boter in vlokjes over de schotel en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer goed heet!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anneke van Moorsel

Anneke van Moorsel zegt:
Heerlijk recept. Ik heb de aardappels vervangen dor zoete aardappelen en wat knolselderij. Werkelijk een prima combi met de appelmoes en het gehakt.
geabruining

geabruining zegt:
Dank je lieverd; ik ben zooooooooooooo benieuwd:)
Anna

Anna zegt:
Hij staat er Gea:p:p;);)
gea

gea zegt:
Ik denk het weer te weten...: er werden toen altijd gedroogde appeltjes gebruikt voor de hete bliksem. Deze stonden bij ons op een zoldertje naast onze slaapkamer en we pikten zo nu en dan een gedroogd appeltje:p:p. Maar ja...: wie droogt er nu nog appeltjes???? Ik weet niet eens hoe het zou moeten...:(
gea

gea zegt:
Ben erg benieuwd Anna!!! Ik heb al gekeken in m'n "KOKEN...NU: recepten voor distributie- en oorlogstijd", maar daar stond het niet in: wellicht te luxe....
Anna

Anna zegt:
Laat ik nou een kookboek voor m'n verjaardag hebben gekregen, jawel, uit 1929:p:p Zal het recept op KookJij plaatsen.;);)
gea

gea zegt:
Hete bliksem....aten we vroeger vaak; heb diverse recepten geprobeerd; de smaak van toen nog niet teruggevonden...:p Nu zal ik dit recept ook proberen: lijkt me lekker:p