Ik heb deze cake in de loop van de jaren al vaak gebakken. Iedere keer met veel succes.
Door de whiskey in de cake blijft de cake erg lang goed.
In plaats van whiskey kun je ook een andere sterke drank gebruiken zoals bijvoorbeeld cognac.
Recept
« Terug naar recepten
Ierse whiskeycake van Yvette
PT15M
Ierse whiskeycake van Yvette
De cake is verrukkelijk. Geen uitgesproken whiskey-smaak. In de cake is sinaasappel, rozijnen, bruine basterdsuiker en natuurlijk whiskey verwerkt. De cake blijft lang goed.
Recept van:
Petra Wiggers
Bereidingstijd:
15 min
Personen:
12 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Ierland
Keuken:
Europese
Bron:
Home sweet home van Yvette van Boven
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Ierse whiskeycake van Yvette te bereiden
- Meng de geraspte schil van de sinaasappel, het sinaasappelsap, 3 eetlepels whisky en de rozijnen in een schaaltje. Schep om en laat een paar uur, maar liever nog een nacht, afgedekt staan.
- Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet het cakeblik in, knip een strook bakpapier dat op de bodem past en laat de randen overhangen. Zo tilt u de cake er straks gemakkelijk uit.
- Klop de roomboter en suiker tot het mengsel licht en luchtig is, voeg in delen de losgeklopte eieren toe, telkens het beslag doorkloppend tot alle ei is opgenomen.
- Zeef de bloem, het bakpoeder en zout erboven en spatel door het beslag. Meng dan de rozijnen en de overgebleven vloeistof uit het schaaltje erdoor.
- Giet het beslag in het cakeblik en bak de cake in 60 tot 75 minuten in de oven gaar, de baktijd is afhankelijk van hoe vochtig het beslag is. Check de cake na twintig tot dertig minuten.
- Wordt hij al snel te donker, dek de bovenkant dan af met een velletje aluminiumfolie.
- Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken: komt die er net droog uit, dan is hij goed.
- Prik met diezelfde prikker overal gaten in de bovenkant van de cake. Druppel wanneer de cake nog warm is en in de
vorm zit, de rest van de whisky erover en laat die zo'n twintig minuten intrekken. - Til de cake aan het bakpapier uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen.
- Maak het glazuur. Roer de poedersuiker met de whisky en het vanille-extract tot een dikkig papje.
- Giet dat over de cake en laat het mooi opdrogen.